Χρώματα τροφίμων: Η παλέτα της φύσης στο πιάτο μας
Τι ρόλο παίζει το χρώμα στη διατροφή μας; Γιατί το έντονο κόκκινο μας ανοίγει την όρεξη και γιατί δεν θα τρώγαμε ποτέ ένα… μωβ μπρόκολο; Οι ειδικοί απαντούν και εξηγούν γιατί η χρωματική ποικιλία κάνει καλό.

Ωστόσο, παρόλο που στη ζωή του ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με όλα τα χρώματα, σε κάποια μάλιστα έχει ιδιαίτερη συμπάθεια, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα (και πολύ δημοφιλή) που όταν συναντάμε σε φαγητά -σύμφωνα με ερευνητές τροφίμων- όχι μόνο δεν μας δημιουργούν όρεξη για να τα φάμε, αλλά μας προκαλούν και κάποια απέχθεια. Τα χρώματα αυτά είναι το μπλε, το μαύρο και το μωβ. Αυτό συμβαίνει γιατί από καταβολής κόσμου, καθώς οι άνθρωποι έψαχναν για τροφή, έμαθαν να αποφεύγουν τοξικά ή χαλασμένα τρόφιμα, τα οποία ξεχώριζαν από τα παραπάνω χρώματα.
* Κόκκινο: Το συναντάμε στις ντομάτες, στο κόκκινο γκρέιπ φρουτ και στο καρπούζι. Οφείλεται στο λυκοπένιο, που πέρα από εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές επιστημονικές μελέτες και θεωρείται ασπίδα ενάντια του καρκίνου του προστάτη.
* Βαθύ κόκκινο: Το συναντάμε στα κόκκινα σταφύλια, στα κεράσια, στις φράουλες, στα ρόδια, στα βατόμουρα, στις κόκκινες πιπεριές και στις μελιτζάνες. Το χρώμα αυτό οφείλεται σε μία ομάδα ευεργετικών ουσιών, τις ανθοκυανίνες, οι οποίες εμφανίζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην υγεία των αγγείων, της καρδιάς κ.α. Οι φράουλες και τα κεράσια, συγκεκριμένα, εμπεριέχουν μεταξύ άλλων και το ελλαγικό οξύ, σημαντικό αντικαρκινικό στοιχείο.
* Πορτοκαλί: Το βρίσκουμε στα καρότα, στις κολοκύθες, στο μάνγκο, στα βερίκοκα και στις γλυκοπατάτες. Το χρώμα είναι συνέπεια της πλούσιας περιεκτικότητας αυτών των τροφών σε άλφα και βήτα καροτένια. Οι ουσίες αυτές ενισχύουν σημαντικά την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, ενώ το β-καροτένιο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Επίσης, οι ουσίες αυτές ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και επιβραδύνουν τον καρκίνο.
* Κίτρινο/ Πράσινο: Το βρίσκουμε στο σπανάκι και σε άλλα πράσινα χορταρικά όπως το κίτρινο καλαμπόκι, τα πράσινα φασόλια, τα αβοκάντο αλλά και στον κρόκο των αυγών. Το χρώμα αυτό οφείλεται στη λουτεΐνη και στη ζεαξανθίνη, ουσίες που ανήκουν στα καροτονοειδή και προστατεύουν από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί την κυριότερη αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους. Έρευνες, μάλιστα, σχετίζουν τη λουτεΐνη με τη μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Στο σπανάκι, τον κόλιανδρο και το λάχανο, η χρωστικότητά τους καλύπτεται από το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης.
* Πράσινο: Το βρίσκουμε στο μπρόκολο, στα λαχανάκια Βρυξελλών, στο μαρούλι και σε άλλες παρεμφερείς ποικιλίες του. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν σουλφοραφάνη, ισοθειοκυάνιο και ινδόλες, τα οποία σύμφωνα με τον καθηγητή Heber κινητοποιούν τα γονίδια του συκωτιού να δημιουργούν ενώσεις που διασπούν καρκινογόνα χημικά.
* Λευκό/ Πράσινο: Το βρίσκουμε στα κρεμμύδια, στο σκόρδο, το σέλινο, τα αχλάδια, το λευκό κρασί, τα αντίδια και την πρασουλίδα. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν φλαβονοειδή που προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες. 

