ΔΙΑΤΡΟΦΗΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας: Προστατευθείτε!

Περιττα κιλά; Μια χαρά! Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας, τα βρίσκουμε με το σώμα μας και ανακαλύπτουμε τους δέκα λόγους για τους οποίους δεν χρειάζεται να κάνουμε δίαιτα.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας: Προστατευθείτε!

Αν χθες δηλώσατε, για πολλοστή φορά, το γνωστό ψέμα «από σήμερα ξεκινάω δίαιτα», σήμερα έχετε όλες τις δικαιολογίες με το μέρος σας, για να καταπατήσετε αυτόν τον όρκο.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας, βρετανικής εμπνεύσεως εορτασμός, καθιερώθηκε το 1992 από την πρώην ανορεξική Μέρι Έβανς- Γιανγκ, επικεφαλής της αντιδιαιτικής καμπάνιας στη Μ. Βρετανία και συγγραφέως του μπεστ σέλερ «Τα έχεις όλα, χωρίς να κάνεις δίαιτα».

Ο σκοπός της μέρας είναι να μας καλέσει όλους να αποδεχθούμε το σώμα μας χωρίς κόμπλεξ και να γιορτάσουμε την ομορφιά και την ποικιλομορφία όλων των φυσικών μεγεθών του ανθρώπινου σώματος. Να κηρύξουμε μορατόριουμ μιας μέρας στη δίαιτα και στην εμμονή μας για απώλεια βάρους. Να συμβάλουμε στον τερματισμό των διακρίσεων κατά των υπέρβαρων συνανθρώπων μας. Και το σπουδαιότερο: Να πληροφορηθούμε τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει μία δίαιτα αδυνατίσματος.

Δεν πειστήκατε ακόμα; Υπάρχουν δέκα τουλάχιστον λόγοι για να μην κάνετε δίαιτα:

* Καμία δίαιτα δεν έχει μακροχρόνια αποτελέσματα. Ακόμα και με το πλέον μακροπρόθεσμο πλάνο, χάνουμε κιλά τα οποία στη συνέχεια ξαναπαίρνουμε –τα ίδια ή και περισσότερα. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι άτομα που ακολουθούν τακτικά δίαιτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα από εκείνα που τρώνε κανονικά.

* Η δίαιτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά έως και θανατηφόρα προβλήματα υγείας στον οργανισμό. Θάνατοι οφειλόμενοι σε καρδιακή αρρυθμία ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη δίαιτα καταγράφονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι το φαινόμενο «ασανσέρ» του βάρους –κερδίζουμε, χάνουμε, ξανακερδίζουμε κλπ– σχετίζεται με υψηλά ποσοστά θανάτων.

* Η δίαιτα «διακόπτει» τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Η απότομη απώλεια βάρους θέτει τον οργανισμό σε άμυνα, η οποία μειώνει το μεταβολισμό, τους παλμούς της καρδιάς, τη θερμοκρασία του σώματος και τη λίμπιντο, επηρεάζοντας, συνεπώς, αρνητικά, τις νοητικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

* Όσοι κάνουν δίαιτα αισθάνονται συχνά αδύναμοι και κουρασμένοι, υποφέρουν από ζαλάδες και αντιμετωπίζουν δυσκολίες συγκέντρωσης. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη σημαντικών στοιχείων, όπως είναι ο σίδηρος, οι πρωτεΐνες και, βέβαια, οι θερμίδες.

* Καθότι η δίαιτα παρεμβαίνει στις φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες, συχνά επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως υπερφαγία, βουλιμία ή νευρική ανορεξία. Όσοι κάνουν δίαιτα αγνοούν τα φυσιολογικά σημάδια πείνας και κορεσμού, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να συνηθίζει να τρώει πολύ περισσότερο ή πολύ λιγότερο από το κανονικό. Όλες οι διατροφικές διαταραχές οφείλονται κατά κύριο λόγο σε χρόνιες δίαιτες, και ψυχολογικούς παράγοντες που επηρεάζονται από αυτές.

* Η υπερβολική ενασχόληση με το βάρος μας κάνει επικριτικούς, τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους άλλους, και μας οδηγεί στην παγίδα να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στην εμφάνιση απ' ότι στο χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Θυμάστε εκείνο το παλιό ρητό που λέει "μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του"; Ακριβώς αυτό.

* Όσο παράδοξο και αν φαίνεται, η δίαιτα οδηγεί στην ενασχόληση με το φαγητό. Έχει αποδειχθεί πως όσοι βρίσκονται σε περίοδο δίαιτας περνούν περισσότερη ώρα σκεπτόμενοι το φαγητό και τρώγοντας, πράγμα που θεωρείται μέρος της άμυνας του οργανισμού ενάντια στον υποσιτισμό.

* Η υπερβολική ενασχόληση με το βάρος που βασανίζει όχι μόνο τις γυναίκες αλλά ολοένα και περισσότερο και τους άνδρες και τα παιδιά, οδηγεί συχνά σε μειωμένη αυτοπεποίθηση, καθότι επικεντρώνει την προσοχή του ατόμου στην εξωτερική του εμφάνιση, αντί για την προσωπικότητα, το χαρακτήρα, τα ταλέντα και τις ικανότητες.

* Οι μητέρες που κάνουν δίαιτα γίνονται –κακό– παράδειγμα για τα παιδιά τους, που ασχολούνται υπερβολικά με το βάρος τους από πολύ μικρή ηλικία.

* Κάνοντας δίαιτα, πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα και βάζουμε τη ζωή μας σε standby mode, περιμένοντας να αδυνατίσουμε για να κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε, ή που πιστεύουμε πως θα μας κάνουν ευτυχισμένους, πράγμα που –φυσικά– μεταφράζεται σε χαμένα χρόνια που δε θα ξανακερδίσουμε, ούτε αν αδυνατίσουμε ούτε αν αποφασίσουμε να παρατήσουμε τις δίαιτες για πάντα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v