Εορταστικά τραπέζια: Tips για να μην "πιάσετε" διαστάσεις Άι-Βασίλη

Το ξέρουμε. Κανείς ποτέ δεν έμεινε πιστός στη δίαιτά του την περίοδο των γιορτών. Δε θα σας υποδείξουμε να το προσπαθήσετε. Άλλωστε, δε θα φορτωθείτε δέκα κιλά με δύο κουραμπιέδες. Τα tips που συγκεντρώσαμε θα σας βοηθήσουν απλά να μην χάσετε τελείως το μέτρο.
Δε θα προσπαθήσουμε να το αρνηθούμε. Οι μέρες των εορτών είναι –εκτός όλων των άλλων– και ημέρες διατροφικών παρεκτροπών. Γλυκά πειρασμοί, λουκούλλεια γεύματα, ρεβεγιόν σε gourmet εστιατόρια… Όποιος υπόσχεται στον εαυτό του ότι δε θα παρεκκλίνει της δίαιτας αυτές τις μέρες απλά ψεύδεται, και το ξέρει.

Δε θα υπήρχε λόγος άλλωστε. Η αυστηρή αποχή θα στερούσε λίγη από τη χαρά των ημερών, θα προϋπέθετε πολλαπλές απορρίψεις απανωτών προσκλήσεων σε πάρτι και φιλικές συγκεντρώσεις και, τελικά, το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να μας χαλάσει τη διάθεση. Τα πάρτι και τα ρεβεγιόν των δύο αυτών εβδομάδων δε θα καταστρέψουν τη φόρμα και τη σιλουέτα σας, αν προσέξετε (λίγο), δεν παρεκτραπείτε (εντελώς) και ακολουθήσετε τις συμβουλές που συγκεντρώσαμε για να σας βοηθήσουμε να μείνετε… στα κιλά σας φέτος τα Χριστούγεννα.

* Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για άσκηση που σας παρουσιάζεται, προκειμένου να μη χάσετε εντελώς τη φόρμα που με τόσο κόπο αποκτήσατε. Χορέψτε πολύ, περπατήστε, κάντε μια λιγότερο χαλαρή βόλτα στα μαγαζιά, χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ και αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι –ούτως ή άλλως η κίνηση αυτές τις μέρες είναι τραγική. Και μην ξεχνάτε να χορεύετε πολύ.

* Ξεχάστε την ευρύτατα διαδεδομένη, πλην λανθασμένη, λογική της παράλειψης γευμάτων εν όψει του εορταστικού δείπνου. Παραλείποντας γεύματα δε γλιτώνετε θερμίδες, απλά καταπονείτε τον οργανισμό σας, μη παρέχοντάς του την ενέργεια που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ενισχύετε το αίσθημα της πείνας που θα σας παρασύρει σε ακόμη περισσότερες διατροφικές παρεκτροπές όταν τελικά φτάσει η ώρα του δείπνου. Μπορείτε απλά να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα, όπως μία σαλάτα ή βραστά λαχανικά, και ένα πλούσιο σε φυτικές ίνες πρωινό, που θα σας δυναμώσει χωρίς να σας φορτώσει με περιττές θερμίδες.

* Αποφύγετε το τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα, το μπουφέ με τα ορεκτικά και τους ξηρούς καρπούς σε ρεβεγιόν και εορταστικά τραπέζια, και –ει δυνατόν– τα γλυκά που, ως εκ θαύματος, εμφανίζονται αυτές τις μέρες μπροστά σας με συχνότητα δευτερολέπτου. Αν επιθυμείτε κάποιο σνακ, προτιμήστε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και ψητά κάστανα που θα σας χορτάσουν με τον υγιεινότερο τρόπο.

* Επιλέξτε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα χαμηλής θερμιδικής αξίας εδέσματα που θα βρείτε στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Το κρέας της γαλοπούλας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και δε θα σας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες αν αποφύγετε την πέτσα του, τα λαχανικά θα εμπλουτίσουν το πιάτο σας με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ το μαύρο ψωμί θα σας δώσει πολύ λιγότερες θερμίδες, και πολύ περισσότερες φυτικές ίνες, από το άσπρο. Μην ξεχάσετε να βάλετε στο πιάτο σας τρόφιμα πλούσια σε ίνες, γαρίδες, κρακεράκια ολικής αλέσεως ή πρωτεΐνες. Παραλείψτε κατά το δυνατόν τα παχυντικά εδέσματα τα οποία «τιμάτε» όλη τη χρονιά και ενδώστε σε εκείνα που απολαμβάνετε μόνο αυτές τις μέρες –όπως η γέμιση της γαλοπούλας.

* Αν οργανώνετε εσείς το ρεβεγιόν ή το εορταστικό δείπνο της παρέας, φροντίστε να επιλέξετε όσο το δυνατόν υγιεινότερα και φτωχά σε θερμίδες υλικά. Γεμίστε τη γαλοπούλα με μαύρο ρύζι, ψήστε τις πατάτες με ελαιόλαδο, κόβοντάς τις σε μεγαλύτερα κομμάτια, για να απορροφήσουν όσο το δυνατόν λιγότερο, χρησιμοποιείστε πολτό από φρούτα ή γιαούρτι στη θέση του βουτύρου, αντικαταστήστε το ολόκληρο αυγό της συνταγής για το γλυκό με δύο ασπράδια και συμπληρώστε το τραπέζι με τζατζίκι αντί για έτοιμες sauce, πίττες λαχανικών, λουκάνικα και αλλαντικά στη σχάρα και άφθονες σαλάτες. Μην αποκλείετε τα θαλασσινά από τα εορταστικά σας γεύματα –ένα πρώτο πιάτο με σολομό, για παράδειγμα, θα προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Φτιάξτε τα γλυκά σας με μαύρη ζάχαρη ή, ακόμη καλύτερα, φρουκτόζη –αν την… αντέχετε– και προτιμήστε μαύρη σοκολάτα, αντί για γάλακτος.

* Μην έχετε αυταπάτες σχετικά με το αλκοόλ –και, κυρίως, μη μετατρέπετε τις αυταπάτες σας σε υποσχέσεις που δεν μπορείτε να κρατήσετε. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην πιείτε. Γιορτές είναι. Προσπαθήστε απλά να μετριάσετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τον κίνδυνο της αφυδάτωσης, πίνοντας δύο ποτήρια νερό ανάμεσα στα ποτά και όσο είναι δυνατόν προτιμήστε κρασί αντί για οποιοδήποτε άλλο ποτό και αποφύγετε τα υπερφορτωμένα με θερμίδες κοκτέιλ.

* Ό,τι κι αν κάνετε, μην προσπαθήσετε να απέχετε εντελώς από τους γευστικούς πειρασμούς και την εν γένει ”επικίνδυνη” για τη φόρμα και τη σιλουέτα σας γιορτή. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να χαλάσετε τη διάθεσή σας, να χάσετε την όλη ατμόσφαιρα και να νιώσετε τύψεις αν τελικά υποπέσετε στο ”αμάρτημα” του ενός γλυκού. Εξοπλιστείτε με την καλύτερη διάθεση και γιορτάστε το, προσπαθώντας απλά να μη χάσετε το μέτρο. Κι αν το χάσετε, έχετε μια ολόκληρη χρονιά μπροστά σας για να επανορθώσετε.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v