ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Αυξήστε το IQ σας σε... μία εβδομάδα!

Οι ”ασκήσεις μυαλού” όπως το Sudoku, τα παιχνίδια με τράπουλα που απαιτούν απομνημόνευση όπως το μπριτζ ή ακόμα και ένα ντους με τα μάτια κλειστά μπορούν να βελτιώσουν την οξύτητα των εγκεφαλικών λειτουργιών εντός επτά ημερών, σύμφωνα με έρευνα του BBC. Δείτε τι ”πρέπει” να κάνετε κάθε ημέρα.

Αυξήστε το IQ σας σε... μία εβδομάδα!

Δεν πρόκειται για μια φόρμουλα βελτίωσης του IQ που θα μπορούσε να εντυπωσιάσει έναν επιστήμονα, αλλά για παιχνίδια όπως το Sudoku και το μπριτζ ή ασκήσεις όπως η απομνημόνευση τηλεφωνικών αριθμών ή... ένα ντους με κλειστά μάτια.

Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να μας κάνουν όλους εξυπνότερους μέσα σε επτά μέρες, σύμφωνα με έρευνα του BBC.

Τα τεστ που εκπονήθηκαν από το βρετανικό κανάλι φαίνονται να επικυρώνουν την ολοένα και επικρατέστερη επιστημονική πεποίθηση ότι κάποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις στις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Το BBC διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός τεχνικών που βασίζεται στην υγιεινή διατροφή, τις σωματικές δραστηριότητες, τον καλό ύπνο και τον ”ερεθισμό” του εγκεφάλου μέσω τεστ και ασκήσεων μνήμης μπορεί να κάνει τους ανθρώπους περισσότερο οξύνοες και γρηγορότερους στη λήψη αποφάσεων.

”Ο δείκτης νοημοσύνης θεωρείται παραδοσιακά ως σταθερό μέτρο της εξυπνάδας ενός ανθρώπου”, σχολιάζει ο παραγωγός του ΒΒC, Philip Morrow. ”Όμως ένα αυξανόμενο ποσοστό της επιστημονικής κοινότητας θεωρεί πλέον ότι μπορεί κάποιος να κάνει κάποια απλά βήματα στη ζωή του για να βελτιώσει τις εγκεφαλικές του λειτουργίες, βελτιώνοντας για παράδειγμα τη μνήμη του. Οι επιστήμονες λένε ότι παρατηρούνται αξιοσημείωτες βελτιώσεις εντός μιας εβδομάδας.

Οι ασκήσεις εξυπνάδας περιλαμβάνουν τεστ όπως μετακινήσεις εντός σπιτιού με κλειστά μάτια, έλεγχος του ποντικιού του υπολογιστή με το άλλο χέρι για μια ώρα την ημέρα και παιχνίδια όπως το Σκράμπλ και η παντομίμα.

Όταν η παραγωγή έκανε το τεστ σε 15 εθελοντές, οι οποίοι ακολούθησαν τις οδηγίες με τις ”ασκήσεις εξυπνάδας” για μια εβδομάδα, περίμεναν ότι τα ”πειραματόζωά” τους θα ήταν κατά 10% εξυπνότερα στο τέλος της. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι ορισμένοι είχαν εγκεφαλική απόδοση 40% καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ωστόσο, ένας άντρας που είχε περάσει μια βραδιά κραιπάλης πριν το δεύτερο τεστ, είδε την απόδοσή του να υποχωρεί κατά 20% -αποδεικνύοντας ότι το αλκοόλ καταστρέφει εγκεφαλικές λειτουργίες.

Ο οδηγός ”Γίνετε εξυπνότερος” του ΒΒC:

Σάββατο

Βουρτσίστε τα δόντια σας με το άλλο χέρι και κάντε ντους με κλειστά μάτια.

Κυριακή

Συμπληρώστε το σταυρόλεξο ή το Sudoku στην κυριακάτικη εφημερίδα και βγείτε για μια βόλτα με έντονο βήμα.

Δευτέρα

Φάτε ψάρι για βραδινό και χρησιμοποιείστε είτε ποδήλατο, είτε τα πόδια σας για να πάτε στη δουλειά.

Τρίτη

Επιλέξτε άγνωστες λέξεις από το λεξικό και εισάγετέ τις σε διαλόγους.

Τετάρτη

Παρακολουθήστε μάθημα γιόγκα ή διαλογισμού και μιλήστε σε κάποιον άγνωστο.

Πέμπτη

Χρησιμοποιήστε διαφορετικό δρομολόγιο για να πάτε στη δουλειά σας και το βράδι, παρακολουθήστε ένα παιχνίδι γνώσεων στην τηλεόραση.

Παρασκευή

Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ. Προσπαθήστε να απομνημονεύσετε τη λίστα με τα ψώνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2