Πρόληψη: Το αδύνατο σημείο των ανδρών

Μπορεί να ακούγεται παράλογο, αλλά η φροντίδα της υγείας δεν είναι για όλους αυτονόητη. Έρευνα του BBC κατέδειξε την περασμένη άνοιξη πως οι άνδρες υπολείπονται σημαντικά στη φροντίδα του οργανισμού τους έναντι των γυναικών. Τι φταίει και πώς αντιμετωπίζεται;
Πρόληψη: Το αδύνατο σημείο των ανδρών

Μπορεί να ακούγεται παράλογο, αλλά η φροντίδα της υγείας δεν είναι για όλους αυτονόητη. Έρευνα του BBC κατέδειξε την περασμένη άνοιξη πως οι άνδρες υπολείπονται σημαντικά στη φροντίδα του οργανισμού τους έναντι των γυναικών.

Τι φταίει γι’ αυτό; Όταν ο οργανισμός ενός άνδρα δίνει ενδείξεις δυσλειτουργίας, ο... ιδιοκτήτης του είναι ανεξήγητα απρόθυμος να ζητήσει βοήθεια. Για το γεγονός αυτό πιθανότατα ευθύνονται τα στερεότυπα του τύπου ”οι άνδρες δεν αρρωσταίνουν”, αλλά και ο αταβιστικός μύθος της ”ατσαλένιας κράσης του αρσενικού”. Σφάλμα σφαλμάτων!

Ψυχολόγοι επισημαίνουν ακόμη πως συχνά οι άνδρες εκτιμούν ότι το να αγνοείς ένα πρόβλημα είναι καλός τρόπος για να σε αγνοήσει και αυτό! Στην πραγματικότητα, μπορεί κανείς να πει πως ”τα περισσότερα προβλήματα υγείας αντιμετωπίζονται εύκολα”. Ωστόσο, όσο περισσότερο παραμεληθούν τόσο περισσότερο ψευδής καθίσταται η παραπάνω φράση. Η έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε ένδειξης προβλήματος υγείας δεν κάνει μόνο πιο εύκολη τη θεραπεία, αλλά απαλλάσσει και από την ανησυχία και την αβεβαιότητα. Αντίθετα επίσης με τις γυναίκες, οι περισσότεροι άνδρες όταν εντοπίσουν κάποιο σύμπτωμα, δεν συνηθίζουν να ρωτούν τους φίλους τους για ”πρόχειρες συμβουλές”.

Η αιτία ίσως βρίσκεται στη μεγαλύτερη εξοικείωση των γυναικών με τους γιατρούς, τους οποίους πρέπει να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στον αντίποδα οι άνδρες είναι λιγότερο συνηθισμένοι στις ιατρικές εξετάσεις - ειδικά σε αυτές που αφορούν τα γεννητικά τους όργανα. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τη φήμη του ανδρισμού και της παραγωγικότητάς τους, λένε οι ψυχολόγοι. ”Φοβούνται ότι αν επισκεφτούν κάποιον ουρολόγο, ακόμα και αν δεν έχουν πρόβλημα, όλος ο κόσμος θα νομίζει πως έχουν”, προσθέτουν.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας του BBC, άλλη πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι ένας στους τέσσερις άνδρες που εμφάνισε συμπτώματα ουρητικής δυσλειτουργίας περίμενε έξι μήνες πριν ζητήσει βοήθεια, ενώ σχεδόν το 50% περίμενε περισσότερο από 1 χρόνο. Εννιά στους δέκα άνδρες προσάρμοσαν τη ζωή τους στο πρόβλημα που εμφάνισαν, αποφεύγοντας τα μεγάλα ταξίδια και την παρακολούθηση κινηματογραφικών έργων ή θεατρικής παράστασης!

Ο μεγάλος φόβος είναι ότι ένα σύμπτωμα μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη μιας θανατηφόρου ασθένειας, όπως ο καρκίνος. Στην πραγματικότητα τα περισσότερα προβλήματα υγείας είναι πολύ, πολύ λιγότερο σοβαρά.

Επί παραδείγματι, τα προβλήματα που σχετίζονται με την ούρηση, από τα οποία πάσχει ο ένας στους τρεις άνδρες ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών: μπορεί να πρέπει να ξυπνά το βράδυ για να ουρήσει, να ουρεί περισσότερο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να νιώθει έντονα την ανάγκη να ουρήσει χωρίς το... επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η πιθανότερη αιτία για τα παραπάνω συμπτώματα είναι μια απλή υπερπλασία του προστάτη (μια μη καρκινική μεγέθυνση του αδένα), η οποία αντιμετωπίζεται πανεύκολα.

Άλλα συχνά προβλήματα αφορούν όγκους που τυχόν να εμφανίζονται στο όσχεο. Οι πιθανότητες είναι να μην πρόκειται για καρκίνο των όρχεων. Ακόμα όμως και αν είναι καρκίνος, όσο νωρίτερα το αντιληφθεί κανείς τόσο το καλύτερο. ’Άλλωστε το 95% των ανδρών ξεπερνά τη συγκεκριμένη ασθένεια με θεραπεία.

Η πρωκτική αιμορραγία συνήθως δεν σημαίνει καρκίνο, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από γιατρό.

Αν παρ’ όλα αυτά φοβάστε να επισκεφθείτε το γιατρό σας, μην ξεχνάτε το φαρμακοποιό. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας δώσει πρόχειρες ιατρικές συμβουλές, χωρίς να πάτε σε ιατρείο. Αν, εκτός από τη συνείδησή σας, σας συμβουλέψει και αυτός να επισκεφθείτε έναν γιατρό, δεν το γλιτώνετε.

Αλλά είπαμε: Είναι στοιχειώδες και είναι για το καλό σας!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v