Το πρωινό ξύπνημα προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού

Πώς μπορούν να συσχετιστούν ο κακός ύπνος με τον καρκίνο του μαστού; Τις απαντήσεις φέρνει μια νέα, μεγάλης κλίμακας έρευνα.

Οι γυναίκες που συνήθως ξυπνούν νωρίς, κινδυνεύουν λιγότερο να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού, ενώ αυτές που κοιμούνται αργά και πολλές ώρες (πάνω από οκτώ) έχουν ηπίως αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, όπως αποκαλύπτει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, στην οποία συμμετείχαν περίπου 400.000 γυναίκες, δείχνουν πως οι ”πρωινοί τύποι” εμφανίζουν λιγότερο συχνά καρκίνο του μαστού από τους ”βραδινούς”. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται μία λιγότερη περίπτωση γυναίκας με την ασθένεια για κάθε 100 γυναίκες που ξυπνούν νωρίς.

Οι ερευνητές προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση σε αυτό το εύρημα, αν και τα δεδομένα παραμένουν κάπως ασαφή. Ένας παράγοντας που παίζει ρόλο, ο οποίος προτάθηκε από την καθηγήτρια επιδημιολογίας Εύα Σερνχάμερ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης στην Αυστρία, είναι “η μη ισορροπημένη ρύθμιση του εξωτερικού με το εσωτερικό ρολόι”. Έκανε λόγο για το ρόλο που διαδραματίζει η μελατονίνη, μια φυσικώς παραγόμενη ορμόνη που βοηθάει στον ύπνο. Άλλοι ερευνητές προσέθεσαν ότι η μελατονίνη συνιστά ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα, το οποίο αν μειωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου.

Συνεπώς, άλλος ένας λόγος για να φτιάξουμε το πρόγραμμα του ύπνου μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v