ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Ομοιοπαθητική: Όσα πρέπει να ξέρετε

Σε ποιες παθήσεις βοηθά η ομοιοπαθητική και πώς δουλεύει στο σώμα; Τι λένε οι έρευνες και τι θα πρέπει να προσέξετε;


Η ομοιοπαθητική βασίζεται στην πεποίθηση ότι το σώμα μπορεί να αυτοθεραπευτεί και έχει αρκετούς φανατικούς υποστηρικτές. Εμφανίστηκε στα τέλη του 1700 στη Γερμανία, και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Πώς δουλεύει;

Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει τον άρρωστο ως ένα οργανισμό που έχει διαταραχθεί στο σύνολό του, και όχι μόνο σε ένα ή δύο συγκεκριμένα όργανα, ενώ συνεργάζεται με όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Χρησιμοποιεί φυσικές θεραπευτικές ουσίες που βοηθούν τις αμυντικές διεργασίες του οργανισμού.

Βασική θεωρία πίσω από τη λειτουργία της είναι ότι κάτι που φέρνει συμπτώματα σε έναν υγιή άνθρωπο, μπορεί σε μικρή δόση να αντιμετωπίσει μια ασθένεια με παρόμοια συμπτώματα, ενεργοποιώντας τις φυσικές άμυνες του σώματος.

Για παράδειγμα, το κόκκινο κρεμμύδι προκαλεί δάκρυα. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε αρκετές θεραπείες της ομοιοπαθητικής για αλλεργίες. Θεραπείες για άλλες παθήσεις παρασκευάζονται από ουσίες όπως το δηλητήριο του κισσού, το λευκό αρσενικό, οι μέλισσες και ένα βότανο που ονομάζεται αρνίκα ή άρνικα.

Οι ομοιοπαθητικοί γιατροί αραιώνουν αυτές τις ουσίες σε νερό ή αλκοόλ και ανακατεύουν το μείγμα σε μια διαδικασία γνωστή ως «δυναμοποίηση». Πιστεύουν πως έτσι μεταφέρεται η θεραπευτική ουσία σε όλο το μείγμα. Επίσης, θεωρούν ότι όσο πιο μικρή είναι η δραστική ουσία, τότε πιο ισχυρό είναι το φάρμακο. Πράγματι, αρκετές από αυτές τις θεραπείες περιέχουν ελάχιστα μόρια από την δραστική ουσία, ενώ κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές όπως χαπάκια ζάχαρης, σταγόνες, κρέμες, ζελέ και δισκία.

Στο ραντεβού με τον οποιοπαθητικό, θα σας ζητηθεί να απαντήσετε σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την πνευματική, τη συναισθηματική και τη σωματική σας υγεία, και ύστερα θα σας γράψει τη συνταγή η οποία ταιριάζει καλύτερα στα συμπτώματά σας και μετά θα την προσαρμόσει αναλόγως τις ανάγκες σας.

Ομοιοπαθητικά φάρμακα και θεραπείες μπορείτε να αγοράσετε σε φαρμακεία και καταστήματα με προϊόντα ειδικής διατροφής, με τα συστατικά και την περιεκτικότητα σε δραστικές ουσίες να εξαρτώνται από τον εκάστοτε κατασκευαστή.

Σε ποιες παθήσεις χρησιμοποιείται;

Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει αλλεργίες, ημικρανίες, κατάθλιψη, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και προεμηνορροϊκό σύνδρομο. Αρκετές φορές χρησιμοποιείται και για λιγότερο σοβαρά προβλήματα όπως μελανιές, γρατζουνιές, πονόδοντο, πονοκέφαλο, ναυτία, βήχα και κρυολογήματα.

Σε κάθε περίπτωση, αντενδείκνυται η χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων για απειλητικές για την ζωή ασθένειες όπως είναι το άσθμα, ο καρκίνος, και οι καρδιακές παθήσεις ή άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Κάποια ομοιοπαθητικά προϊόντα που ονομάζονται «nosodes» ή αλλιώς «ομοιοπαθητικοί εμβολιασμοί», προωθούνται ως υποκατάστατα των συμβατικών εμβολίων, αλλά τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά τους είναι ανύπαρκτα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε και συμβατικό ιατρό πριν τη χρήση τους.

Δουλεύει τελικά;

Η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Επίσης, με απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί».

Το National Health Service στη Μ. Βρετανία, ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Στην Αυστραλία, οι αρχές αναφέρουν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια.

Η επιστήμη μέσα από περίπου 18000 έρευνες ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις όχι μόνο δεν δέχεται τους ισχυρισμούς της ομοιοπαθητικής, αλλά τους καταρρίπτει μιας και ουδέποτε κατάφερε να αποδείξει ως επιστήμη, πως η θεραπευτική της αξία ξεπερνά αυτό που ισχύει ως φαινόμενο placebo.

Σε κάθε περίπτωση, αν σκέφτεστε να ακολουθήσετε κάποια ομοιοπαθητική θεραπεία, συμβουλευτείτε πρώτα τον – παραδοσιακό – γιατρό σας, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε ότι είναι ασφαλής και δεν θα αλληλεπιδράσει αρνητικά με άλλα φάρμακα που τυχόν λαμβάνετε.

Πηγή: Webmd, ellinikahoaxes.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται."

B.F. Skinner, 1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος

 • 1726 - Ιδρύεται το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο στη Ρωσία.
  1846 - Εγκαθίσταται επίσημα στο Ώστιν η κυβέρνηση της νεοσυσταθείσας πολιτείας του Τέξας. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Τέξας παραχωρεί επίσημα την εξουσία της στην κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας μετά την προσάρτηση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  1878 - Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνογράφο.
  1884 - Περισσότεροι από 60 ανεμοστρόβιλοι χτυπούν τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.
  1915 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η πρώτη ναυτική επίθεση στα Δαρδανέλλια όταν μία ισχυρή αγγλο-γαλλική δύναμη βομβαρδίζει το οθωμανικό πυροβολικό κατά μήκος της ακτής της Καλλίπολης.
  1936 - Υπογράφεται το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα μεταξύ των κόμματος των φιλελεύθερων και των κομμουνιστών του Παλαϊκού Μετώπο.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: σχεδόν 250 ιαπωνικά πολεμικά αεροπλάνα επιτίθενται στο Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα 9066, επιτρέποντας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς να μεταφέρουν Ιάπωνες Αμερικανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Ίβο Τζίμα. Περίπου 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Ίβο Τζίμα.
  1959 – Το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί στην Κύπρο ανεξαρτησία, η οποία θα ανακηρυχθεί επισήμως στις 16 Αυγούστου του 1960.
  1976 - Ο Τζέραλντ Φορντ ανακαλεί το εκτελεστικό διάταγμα 9066 που οδήγησε στη μετεγκατάσταση των Ιαπώνων Αμερικών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

© 2002-2020 MEDIA2DAY