ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Μία ώρα ζεστού μπάνιου είναι... σαν γυμναστική

Μία ώρα μούλιασμα στην μπανιέρα μπορεί να καταπολεμήσει φλεγμονές και να ρίξει την πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λέει νέα έρευνα.


Το να χαλαρώνεις μέσα σε μπανιέρα γεμάτη ζεστό νερό βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λέει νέα έρευνα. Για την ακρίβεια, μια ώρας ζεστό αφρόλουτρο απελευθερώνει μια χημική ουσία που καταπολεμά τις φλεγμονές με τον ίδιο τρόπο που το κάνει η άσκηση. Επιπλέον, απελευθερώνει και μια ουσία που ρίχνει την πίεση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Loughborough μελέτησαν δέκα υπέρβαρους άνδρες, που κάνουν γενικώς καθιστική ζωή, αφότου είτε πέρασαν μία ώρα σε μπανιέρα με νερό στους 38 βαθμούς Κελσίου, είτε απλά ξεκουράζονταν.

Οι ερευνητές πήραν δείγμα αίματος από τους συμμετέχοντες πριν, αμέσως μετά και δύο ώρες από το πείραμα, για να ελέγξουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, και για να διαπιστώσουν τυχόν σημάδια φλεγμονών. Κάθε 15 λεπτά επίσης μετριούνταν ο καρδιακός παλμός, η πίεση του αίματος και η θερμοκρασία του σώματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα ζεστό μπάνιο ανεβάζει τα επίπεδα του φλεγμονώδους χημικού IL-6 στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το ίδιο παρατηρείται και όταν γυμναζόμαστε. Όταν το IL-6 φτάσει στην κορύφωσή του, ακολουθεί η ροή ουσιών που καταπολεμούν τα μη υγιή επίπεδα φλεγμονών. Επιπλέον, απελευθερώνεται νιτρικό οξύ που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και ελαττώνει την πίεση του αίματος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα καυτό μπάνιο βελτιώνει την κατάσταση των φλεγμονών και βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης στους υπέρβαρους άντρες που κάνουν καθιστική ζωή. Επίσης, συμβάλει στη βελτίωση του μεταβολισμού σε πληθυσμούς που δεν μπορούν αντικειμενικά να ασκηθούν σωματικά, όπως οι άνθρωποι που υποφέρουν από άσθμα, έχουν υποστεί διάσειση ή είναι τραυματισμένοι.

Πηγή: Daily Mail


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v