Ένας σύντομος υπνάκος στη δουλειά μας κάνει καλό

Αν θέλετε να πάρετε έναν υπνάκο στο γραφείο, τότε η επιστήμη είναι με το μέρος σας. Για το αφεντικό βέβαια, δεν εγγυόμαστε.

Ο ύπνος είναι σαφές πως ενισχύει την απόδοση. Μια σύντομη σιέστα μάλιστα στη μέση της ημέρας, μπορεί να έχει αρκετά οφέλη στη νοητική και σωματική λειτουργία, ιδιαίτερα αν ο βραδινός ύπνος δεν ήταν επαρκής.

Τα οφέλη αυτά συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότεροι εργοδότες σε παγκόσμια κλίμακα, και φροντίζουν να δημιουργούν ειδικούς χώρους, αλλά και συνθήκες για να εξασφαλίσουν στους εργαζομένους μερικά λεπτά ξεκούρασης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ίνγκο Φίτσε που διευθύνει το Κέντρο Ερευνών για τον Ύπνο στην κλινική Charité του Βερολίνου οι επιλογές αυτές των εργοδοτών είναι σωστές «Σιγά-σιγά γίνεται αποδεκτό ότι ένας σύντομος ύπνος είναι πολύ καλύτερος από τον δέκατο καφέ. Η καλύτερη στιγμή για ένα διάλειμμα είναι μετά το μεσημεριανό».

Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, η γερμανική οικονομία θα επωφελούταν αν οι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να κοιμηθούν για λίγο αφού «αν ο εργαζόμενος νυστάζει προκύπτουν λάθη ή γίνονται ακόμη και εργατικά ατυχήματα».

Ποιες ώρες είναι καλύτερες για έναν σύντομο ύπνο; Ο Φίντσε απαντά μεταξύ 12.00 και 14.00 και μεταξύ 16.00 και 18.00. Ο γερμανός ειδικός προτείνει μάλιστα στους απασχολούμενους να κοιμούνται στα γραφεία τους: Όσο πιο άβολα τόσο το καλύτερο, διότι τότε ξυπνάς εύκολα μετά από ένα τέταρτο και δεν πέφτεις σε βαθύ ύπνο».

Πηγή: In.gr






Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v