ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Ηλεκτρονικά γυαλιά για άτομα με χαμηλή όραση

Ήρθαν στην Ελλάδα τα ηλεκτρονικά γυαλιά που θα βοηθήσουν ασθενείς με χαμηλή όραση να βλέπουν κανονικά.

Ηλεκτρονικά γυαλιά για άτομα με χαμηλή όραση

Έφτασαν πρόσφατα και στην Ελλάδα τα ηλεκτρονικά γυαλιά που υπόσχονται βελτιστοποίηση της όρασης σε άτομα που πάσχουν από ασθένειες όπως το γλαύκωμα, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο αλφισμός, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και άλλες, που προκαλούν χαμηλή όραση.

Τα ηλεκτρονικά γυαλιά διαθέτουν υψηλής ανάλυσης κάμερα, οθόνες ΟLED με υψηλή ανάλυση, πάγωμα εικόνας (μεγέθυνση, αλλαγή κοντράστ, εκφώνηση κειμένου, αποθήκευση στην SD κάρτα του) δυνατότητα σύνδεσης με τηλεόραση ή υπολογιστή, δυνατότητα χρήσης σε τρεις διαφορετικές γωνίες κλίσης, ενσωματωμένο ακουστικό και μικρόφωνο. Το βάρος τους είναι 104 γραμμάτια, και στην ουσία αντικαθιστούν τη χρήση πολλαπλών βοηθημάτων χαμηλής όρασης, όπως πχ μεγεθυντικούς φακούς / γυαλιά, φίλτρα, πρίσματα, ηλεκτρονικά μέσα κλπ.

Προϋπόθεση για να μπορέσει ένα άτομο με χαμηλή όραση να επωφεληθεί από αυτά τα γυαλιά είναι να έχει οπτικό πεδίο μεγαλύτερο από 10 μοίρες (ακόμη και έκκεντρα) και οπτική οξύτητα 3/10 - 1/40.

Δυστυχώς, το κόστος των ηλεκτρονικών γυαλιών είναι προς το παρόν υψηλό (10.000 δολάρια) και δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως δεν καλύπτεται και το κόστος κανενός βοηθήματος για άτομα με μειωμένη όραση.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η οπτομέτρης, με εξειδίκευση στη χαμηλή όραση, Κυριακή Σκοπελίτη, άτομα με χαμηλή όραση είναι όσοι έχουν μειωμένη οπτική οξύτητα, μειωμένη αντίληψη κοντράστ, μειωμένο οπτικό πεδίο, φωτοφοβία και φωτοευαισθησία, διπλωπία και διαταραγμένη οφθαλμοκίνηση, παραμορφωμένη όραση, δυσκολίες οπτικής αντίληψης, καθώς και κάθε συνδυασμό όλων αυτών.

Τα άτομα αυτά μπορούν να βοηθηθούν με οπτικές παρεμβάσεις, όπως είναι η χρήση βοηθημάτων και η εκπαίδευσή τους στη χρήση τους, ή με μη οπτικές παρεμβάσεις, όπως η χρήση του φωτισμού, αντίθεσης χρωμάτων, τυποσκοπίων, συσκευών που ομιλούν, μεγάλων πληκτρολογίων,τάμπλετ με λογισμικά εκφώνησης κειμένων, κλπ. Τα ηλεκτρονικά γυαλιά, σύμφωνα με την ίδια, αποτελούν μια πρωτοπόρα τεχνολογία στα βοηθήματα χαμηλής όρασης, που ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«Τα ηλεκτρονικά γυαλιά βελτιστοποιούν την λειτουργική όραση, δηλαδή την εναπομείνασα όραση του ασθενούς. Είναι ένα εργαλείο που βελτιώνει την ποιότητα της όρασης και της ζωής του ασθενούς. Χρησιμοποιείται από ένα μεγάλο ηλικιακό εύρος ατόμων με χαμηλή όραση για την διασκέδαση, αλλά και τις καθημερινές αναγκαίες δραστηριότητες, όπως το μαγείρεμα, την ανάγνωση της ημερομηνίας λήξης ενός προϊόντος, την ανάγνωση των ετικετών στα φάρμακά τους, τα ψώνια, την συνέχεια των κοινωνικών τους δραστηριοτήτων, κλπ.

»Επιτρέπουν στους χρήστες τους να επιστρέψουν στα εργασιακά τους καθήκοντα, χωρίς τη χρήση πολλών επιπρόσθετων μεγεθυντών και να κινηθούν στο εργασιακό τους περιβάλλον χωρίς περιορισμούς. Επίσης, οι μαθητές με χαμηλή όραση μπορούν να καθίσουν σε οποιαδήποτε θέση μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις, να συνεργαστούν σε ομάδες με τα υπόλοιπα παιδιά, να αντιγράψουν από τον πίνακα και να κρατήσουν τις δικές τους σημειώσεις, να μην είναι πλέον απομονωμένοι και να μπορούν να κινηθούν ανεξάρτητοι στους εξωτερικούς χώρους», πρόσθεσε η κ. Σκοπελίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να είναι ελεύθερος και στο κλουβί της φυλακής του."

Μαχάτμα Γκάντι

  • 1455 - Τυπώνεται το πρώτο βιβλίο, η Βίβλος από τον Γουτεμβέργιο
    1966 - Τηλεοπτικοί δέκτες λαμβάνουν για πρώτη φορά το πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΕΡΤ

© 2002-2020 MEDIA2DAY