Τα λάθη που κάνεις… στον ύπνο σου

Επτά λάθη και κακές συνήθειες που (δεν ξέρατε ότι) έχετε, οι οποίες διαταράσσουν τον ύπνο σας.
Τα λάθη που κάνεις… στον ύπνο σου
Ο ύπνος με σωστή διάρκεια και ποιότητα είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας. Όσο καλύτερα κοιμόμαστε, τόσο πιο έτοιμοι είμαστε να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο που… δεν κοιμόμαστε. Γι’ αυτό, αξίζει να διορθώσουμε κάποια λάθη που πιθανότατα κάνουμε και κάποιες κακές συνήθειες που έχουμε σχετικά με τον ύπνο μας, για να κοιμόμαστε καλύτερα και να ζούμε καλύτερα.

Καταναλώνετε τρόφιμα με καφεΐνη αργά το βράδυ
Η καφεΐνη δεν περιέχεται μόνο στον καφέ, αλλά και στη σοκολάτα, σε ορισμένες ποικιλίες τσαγιού και σε άλλα τρόφιμα. Προτιμήστε κάτι ελαφρύ και χωρίς καφεΐνη τα βράδια.

Αναπληρώνετε τις χαμένες ώρες ύπνου
Αν μια μέρα δεν κοιμηθείτε καθόλου, νιώθετε πως πρέπει την αμέσως επόμενη νύχτα να κοιμηθείτε… διπλάσιες ώρες. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο: Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της αϋπνίας εξαφανίζονται απλώς μετά από δύο ή τρεις νύχτες ύπνου φυσιολογικής διάρκειας.

Κοιμάστε με το κατοικίδιό σας
Σύμφωνα με στατιστικές, το 63% των ανθρώπων που μοιράζονται το κρεβάτι τους με το κατοικίδιό τους, έχουν κακή ποιότητα ύπνου. Ιδιαίτερα αν το κατοικίδιό σας είναι θορυβώδες κατά την διάρκεια του ύπνου του ή σας ξυπνά κατά την διάρκεια του δικού σας, φροντίστε να θέσετε όρια και να δημιουργήσετε δικό τους χώρο για να κοιμούνται.

Πατάτε το snooze στο ξυπνητήρι
Τα δέκα λεπτά επιπλέον ύπνου που κερδίζετε είναι πολύ χαμηλής ποιότητας. Μάλιστα, ο οργανισμός σας, όταν τον αφήνετε να ξανακοιμηθεί, προετοιμάζεται για νέο κύκλο ύπνου, που τελικά δεν ολοκληρώνεται ποτέ, αφού πρέπει μετά από λίγο να ξαναξυπνήσετε. Αυτό δημιουργεί αίσθημα κόπωσης κατά την διάρκεια της ημέρας.

Πίνετε αλκοόλ πριν τον ύπνο
Μπορεί λίγο αλκοόλ πριν πέσετε για ύπνο να σας «νυστάζει» καλύτερα και να σας χαλαρώνει, αλλά μειώνει τον REM ύπνο, τη φάση δηλαδή εκείνη που σχετίζεται με τα όνειρα και την «ξεκούραση» του εγκεφάλου. Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη πνευματικής διαύγειας και συγκέντρωσης την επόμενη ημέρα.

Χρησιμοποιείτε την τεχνολογία στο κρεβάτι
Το 78% των ανθρώπων χρησιμοποιεί το κινητό, το τάμπλετ ή το λάπτοπ ακριβώς πριν πέσει στο κρεβάτι (κάποιοι και στο κρεβάτι). Ωστόσο, το μπλε φως που εκπέμπουν οι συγκεκριμένες συσκευές καθυστερεί την έκκριση μελατονίνης από τον οργανισμό μας, της ορμόνης δηλαδή που μας… βάζει για ύπνο.

Κοιμάστε με αναμμένη τη θέρμανση
Ένα από τα στάδια της διαδικασίας του ύπνου είναι η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Όταν το δωμάτιο δεν είναι υπερβολικά θερμό, διευκολύνεται η συγκεκριμένη διαδικασία και μπορούμε να κοιμηθούμε ευκολότερα.

Με πληροφορίες από Dreams.co.uk και NBCnews 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v