Γιατί έχω πονοκέφαλο;

Σας ταλαιπωρούν πονοκέφαλοι σε σταθερή βάση και… απορείτε; Δείτε τι μπορεί να φταίει και πώς αντιμετωπίζονται.
Γιατί έχω πονοκέφαλο;

Ποια είδη πονοκεφάλων υπάρχουν; 


Ο πονοκέφαλος, αρχικά, χωρίζεται σε δύο «είδη», στον πρωτοπαθή που αφορά και το 90% των περιπτώσεων και τον δευτεροπαθή.

Ο πρωτοπαθής εντείνεται προοδευτικά, προκαλεί πόνο σε όλο το κεφάλι με μυϊκούς σπασμούς στη γύρω περιοχή. Από τι προκαλείται; Από το άγχος την κούραση και την κακή ψυχολογία. Ο πονοκέφαλος αυτός είναι γνωστός και ως κεφαλαλγία τάσης. Άλλα αίτια που την επιδεινώνουν είναι η κακή στάση του σώματος και οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η υπερβολική ζέστη, το κρύο, η υγρασία, η μόλυνση και οι έντονες μυρωδιές.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η ημικρανία, στην οποία ο πόνος γίνεται αισθητός στη μία πλευρά του κεφαλιού, ο ασθενής ενοχλείται από το φως, αισθάνεται ναυτία, επιδιώκει την ησυχία. Αυτό το είδος του πονοκεφάλου ταλαιπωρεί κυρίως γυναίκες και οφείλεται κυρίως σε ορμονικές αλλαγές, αλλά και σε κακή διατροφή, απότομη στέρηση τροφών, κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεϊνη και αλκοόλ, γαλακτοκομικών προϊόντων και ξηρών καρπών.

Σε γενικές γραμμές, ο πρωτοπαθής πονοκέφαλος σπάνια κρύβει κάτι παθολογικό. Παράγοντες όπως το στρες, το αλκοόλ, ή ακόμα και μια υπερβολική έκφραση συναισθημάτων, ιδιαίτερα σε όσους έχουν προδιάθεση μπορεί να γίνει αφορμή για την εκδήλωσή του.

Τώρα ο δευτεροπαθής πονοκέφαλος, είναι εκείνος που οφείλεται σε κάποια πάθηση, όπως το εγκεφαλικό ανεύρυσμα, η μηνιγγίτιδα, η εγκεφαλίτιδα ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μόνο αυτά είναι τα αίτια λοιπόν; Όχι. Υπάρχουν και πιο… παράξενοι λόγοι που ενδεχομένως να σας προκαλέσουν πονοκεφάλους. Για παράδειγμα:

·         Η έντονη σωματική άσκηση προκαλεί αγγειοδιαστολή και άρα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

·         Η κατάχρηση φαρμάκων όπως τα παυσίπονα ευθύνεται για επίμονο πονοκέφαλο.

·         Τα κουρασμένα μάτια, αφού καταπονούνται οι μύες της περιοχής.

·         Αξεσουάρ όπως βαριά σκουλαρίκια που πιέζουν τους μύες του αυχένα ή τα καινούργια σας γυαλιά που πιέζουν την κροταφική αρτηρία ή ακόμα και μια πιάστρα για τα μαλλιά.

Πώς θα ανακουφιστώ;

Στην περίπτωση κατά την οποία απλά υποφέρετε από συχνούς πονοκεφάλους, χωρίς κάποιο άλλο σοβαρό αίτιο, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με φυσικό τρόπο.

Θα πρέπει πρώτα να τον ενημερώσετε για το πόσο συχνά σας συμβαίνει, ποιες ώρες της ημέρας, τι ένταση έχει, σε ποιο σημείο σας ενοχλεί περισσότερο. Ο γιατρός επίσης μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τα αίτια που σας προκαλούν πονοκεφάλους και να τους αντιμετωπίσετε με μια πιο υγιεινή ζωή και διατροφή, άσκηση, καλύτερη ψυχολογία, αποφεύγοντας τη συχνή χρήση των παυσίπονων, που απλά και μόνο ανακουφίζουν προσωρινά.

Πηγή: Iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v