Πώς θα προλάβω τις ημικρανίες;

Τι πρέπει να προσέξουμε και πώς μπορούμε να προλάβουμε τις ημικρανίες και τον πονοκέφαλο;
Πώς θα προλάβω τις ημικρανίες;
Ταλαιπωρία, πόνος και εξουθένωση. Τρεις χαρακτηρισμοί που περιγράφουν απόλυτα μια κρίση ημικρανίας, της νευρολογικής δηλαδή διαταραχής η οποία περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κρίσεις πονοκεφάλου, με τον πόνο να εκδηλώνεται συνήθως στην μία πλευρά του κεφαλιού.

Πώς μπορούμε να την προλάβουμε; Αρχικά με την κατάλληλη ιατρική, προληπτική αγωγή, αλλά δευτερευόντως αποφεύγοντας συνήθειες – διατροφικές ή μη – που φαίνεται πως πυροδοτούν τις κρίσεις.

Δείτε παρακάτω μερικούς τρόπους πρόληψης.

*Κόψτε το κάπνισμα ή μειώστε το.  Είναι από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν μια κρίση, μιας και η νικοτίνη πιστεύεται ότι συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

* Προσπαθήστε να πίνετε λιγότερους καφέδες ή προτιμήστε καφέδες ντεκαφεϊνέ. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τον εγκέφαλο, δίνοντας έναυσμα για ημικρανική κρίση. Σημειώστε επίσης πως και η σοκολάτα, το τσάι, αλλά και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, περιέχουν καφεΐνη.

* Ελέγξτε το αλάτι. Η μείωση του αλατιού προστατεύει από τον πονοκέφαλο, επειδή ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπέρτασης.

* Καταναλώστε υδατάνθρακες (π.χ. φρούτα). Η κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να αποτρέψει την ημικρανία, επειδή εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση σταθερών των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι σύμμαχός σας στην πρόληψη των ημικρανιών.

* Φροντίστε να τρώτε τακτικά και να πίνετε πολλά υγρά (2-3 λίτρα την ημέρα) για να αποφύγετε την αφυδάτωση που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

* Η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αποτελεί συνηθισμένο παράγοντα που προκαλεί ημικρανίες, λόγω αύξησης της πίεσης. Καλό θα ήταν να τρώτε κάθε 3-4 ώρες και να μην περνάτε περισσότερες από 12 ώρες το βράδυ νηστικοί.

* Προτιμήστε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως φρούτα, λαχανικά και λίγων λιπαρών ή άπαχο γιαούρτι και τυρί. Αντιθέτως, αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, τα γλυκά και τα ροφήματα με ζάχαρη.

* Τα μειωμένα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα σχετίζονται με την εμφάνιση ημικρανιών, ενώ ριβοφλαβίνη (βιταμίνη B2) μπορεί να μειώσει την ένταση των κρίσεων. Tροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, και τα θαλασσινα, ενώ πηγές ριβοφλαβίνης είναι το γάλα, το αυγό, τα μανιτάρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά.

* Αποφύγετε συγκεκριμένα συστατικά που ενδέχεται να πυροδοτήσουν κρίσεις. Πολλοί πάσχοντες από ημικρανία αναφέρουν ευαισθησία σε ορισμένα πρόσθετα, όπως η μονονατρική γλουταμάτη (υπάρχει μεταξύ άλλων σε ορισμένα τυριά, αποξηραμένες ντομάτες και κρέατα σε κονσέρβα), η ασπαρτάμη, η ταρτραζίνη (μια κίτρινη χρωστική που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων σε ροφήματα με ανθρακικό), διάφοροι θειωτικοί παράγοντες (υπάρχουν στο κρασί) και το βενζοϊκό νάτριο (υπάρχει σε μαργαρίνες, αναψυκτικά και γλυκά).

Νικόλας Γεωργιακώδης

Με πηγές από Iatronet.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v