ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Ποιοι επιβιώνουν από τον καρκίνο;

Πολύ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, παρά την ενθαρρυντική αύξηση της επιβίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ποιοι επιβιώνουν από τον καρκίνο;

Μεγάλη βελτίωση εμφανίζει στον κόσμο η επιβίωση των πασχόντων ακόμα και από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, όπως του ήπατος και των πνευμόνων. Αυτά είναι τα καλά νέα.

Τα κακά νέα, τώρα, είναι πως εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές και ανισότητες μεταξύ των χωρών του πλανήτη, ιδίως όσον αφορά την επιβίωση των παιδιών με νεοπλασίες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής την Δρ Κλαουντια Αλεμάνι, ανέλυσαν στοιχεία για τον καρκίνο από 71 χώρες για την περίοδο 2000-2014, αναλύοντας την πενταετή επιβίωση των ασθενών μετά τη διάγνωση.

Τα στοιχεία αφορούσαν συνολικά πάνω από 37,5 εκατομμύρια ενήλικες και παιδιά που είχαν διαγνωσθεί με κάποιες από τις 18 συχνότερες μορφές καρκίνου, τα οποία αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα όλων των διαγνωσμένων καρκίνων, παγκοσμίως.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη δείχνει ότι η πενταετής επιβίωση των παιδιών από καρκίνο του εγκεφάλου έχει βελτιωθεί σε πολλές χώρες, αλλά ενώ στις σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Δανία) αυτό αφορά το 80% των παιδιών, στη Νότια Αμερική (Μεξικό, Βραζιλία) το ποσοστό δεν ξεπερνά το 40%.

«Παρά τις προόδους στην ενημέρωση, στις ιατρικές υπηρεσίες και στις θεραπείες, ο καρκίνος σκοτώνει ακόμη περισσότερα από 100.000 παιδιά κάθε χρόνο παγκοσμίως», σχολιάζει ο καθηγητής Μάικλ Κόουλμαν της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Για τους περισσότερους καρκίνους, κατά τα τελευταία 15 έτη, η επιβίωση είναι μεγαλύτερη σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Για παράδειγμα, αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωσθεί στις ΗΠΑ, η πενταετής επιβίωση φθάνει το 90% των ασθενών και στην Ευρώπη είναι τουλάχιστον 85%, έναντι 66% στην Ινδία.

Σε λίγους, όμως, καρκίνους η πρόοδος είναι ακόμη ελάχιστη, όπως του παγκρέατος, στον οποίο η πενταετής επιβίωση δεν ξεπερνά το 15% των ασθενών ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SPONSORED LINKS

"Αν τα γεγονότα δεν συμφωνούν με τη θεωρία, τότε αλίμονο στα γεγονότα."

Άλμπερτ Αϊνστάιν

  • 1968 - Η Σοβιετική Ένωση καταλύει την Άνοιξη της Πράγας

    1991 - Το Κοινοβούλιο της Βαλτικής δημοκρατίας της Εσθονίας κηρύσσει πλήρη ανεξαρτησία από την ΕΣΣΔ

© 2002-2018 MEDIA2DAY