Προγνωστικό μοντέλο προβλέπει την ημικρανία

Ένα νέο προγνωστικό μοντέλο ανοίγει δρόμους για την… πρόγνωση της ημικρανίας, πριν αυτή εκδηλωθεί.
Προγνωστικό μοντέλο προβλέπει την ημικρανία
Οι ημικρανίες, ίσως οι πιο συνήθεις νευρολογικές διαταραχές, «χτυπάνε» απροειδοποίητα. Ένα νέο προγνωστικό μοντέλο όμως φαίνεται πως δίνει ελπίδες για την πρόγνωσή τους.

Το τεστ περιλαμβάνει παρακολούθηση των επιπέδων στρες από την προηγούμενη ημέρα και μπορεί να επιτρέψει στους γιατρούς να βοηθήσουν τους ασθενείς τους με προληπτική θεραπεία.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Tim Houle του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ξέρουμε ότι συγκεκριμένα άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανίες σε σχέση με άλλα, αλλά για ένα συγκεκριμένο άτομο δεν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια από πριν πότε υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί. Η ερευνά μας όμως δείχνει ότι είναι αρκετά πιθανό να προβλέψουμε το ενδεχόμενο εμφάνισης σε ένα άτομο που ταλαιπωρείται συχνά από αυτές».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συνέλεξαν από 95 άτομα στοιχεία που αναλογούσαν σε 4.195 ημέρες. Οι συμμετέχοντες είχαν εκδηλώσει ημικρανία τις 1.613 ημέρες. Αν και ανέφεραν χαμηλά έως μέτρια επίπεδα στρες συνολικά, το στρες ήταν αυξημένο τις ημέρες που είχαν προηγηθεί της ημικρανίας.

Η ομάδα του Houle ανέφερε πως με ένα απλό μοντέλο πρόγνωσης που χρησιμοποιούσε είτε τη συχνότητα των στρεσογόνων γεγονότων ή την υποκειμενική αντίληψη της έντασης των γεγονότων αυτών είχε «πολύ καλή προγνωστική ικανότητα».

«Το μοντέλο που σχεδιάσαμε είναι μια καλή αρχή για να προβλέψουμε τις πιθανότητες εκδήλωσης μιας ημικρανίας, αλλά πρέπει να το εξελίξουμε ώστε να γίνει πιο ακριβές και να έχει ελπίδα να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή κλινική πράξη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή http://www.dailymail.co.uk/health/article-4689000/Scientists-develop-test-predict-migraine-strikes.html

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v