ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Κι όμως, η αλλαγή του καιρού προκαλεί πόνους

Η θεωρία του Ιπποκράτη και των… παππούδων μας ότι η αλλαγή του καιρού συνδέεται με πόνους στο σώμα μας είναι μάλλον σωστή, υποστηρίζουν τώρα επιστήμονες.

Κι όμως, η αλλαγή του καιρού προκαλεί πόνους

Πάνε πάνω από 25 αιώνες από τότε που ο Ιπποκράτης παρατήρησε μία σύνδεση μεταξύ των καιρικών συνθηκών και των σωματικών πόνων, αλλά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τελικά αυτή τη θεωρία του.

Συγκεκριμένα, μετά από μελέτη μηνών πάνω σε στοιχεία ανθρώπων που υποφέρουν από αρθρίτιδα, πόνους στη μέση και ημικρανίες, οι επιστήμονες συμπέραναν πως τα συμπτώματά τους εντείνονταν όταν ο καιρός χαλούσε.

Την περίοδο από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο, που ο καιρός ολοένα βελτιωνόταν, οι πόνοι τους εξασθενούσαν σε μεγάλο βαθμό. Κάθε φορά όμως που η υγρασία αυξανόταν ή δεν υπήρχε μεγάλη ηλιοφάνεια, τα επίπεδα του πόνου αυξάνονταν και πάλι.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης, η οποία προκαλεί μετατόπιση υγρών στις κλειδώσεις μας. Στην πραγματικότητα, ο πόνος που πολλοί αποδίδουν στην υγρασία και την βροχή, δεν οφείλεται κατ’ εξοχήν στη βροχή, αλλά στην χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση (η οποία συνδέεται με την βροχή).

"Από άποψη φυσιολογίας, είναι απόλυτα λογική η ατμοσφαιρική πίεση, που επηρεάζει τον καιρό, να επηρεάζει και τον πόνο, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις αρθρίτιδας", αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2