ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Τα περιττά κιλά δεν κάνουν τελικά τόσο κακό στην υγεία

Νέα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι όσοι έχουν μερικά παραπανίσια κιλά – αλλά δεν είναι παχύσαρκοι – ζουν περισσότερο από όσους βρίσκονται στα «φυσιολογικά» κιλά τους.

Τα περιττά κιλά δεν κάνουν τελικά τόσο κακό στην υγεία

Όσοι είναι ελαφρώς πάνω από το «ιδανικό» τους βάρος, αλλά όχι παχύσαρκοι, τείνουν να ζουν περισσότερο, υποστηρίζουν δανοί επιστήμονες.

Τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας καταρρίπτει τα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας που έγινε την δεκαετία του ’70 και υποστήριζε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στα φυσιολογικά όρια του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI), δηλαδή μεταξύ 18,5 και 25, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Σήμερα, με βάση τα τελευταία δεδομένα των δανών επιστημόνων, τις καλύτερες πιθανότητες για μακροζωία έχουν όσοι έχουν BMI 27 (την δεκαετία του ’70 η ιδανική τιμή ήταν 23,7 και την δεκαετία του ’90 ήταν 24,6. Για όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ ή δεν έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου στην οικογένειά τους, το BMI με τις περισσότερες πιθανότητες για μακροζωία είναι 26,1.

Με άλλα λόγια, η έρευνα καταδεικνύει ότι τα ιδανικά όρια βάρους αλλάζουν με τα χρόνια, και τείνουν προς το… βαρύτερο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπέρβαροι θεωρούνται όσοι έχουν BMI από 25 ως 30 και παχύραρκοι από 30 και πάνω.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, ωστόσο, επισημαίνουν οι ειδικοί, αφορούν κατοίκους της Δανίας, όπου το σύστημα υγείας είναι πρότυπο, και τις τελευταίες δεκαετίες οι ασθένειες που σχετίζονται με το παραπανίσιο βάρος αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, κάτι που μπορεί να εξηγεί την αλλαγή των αριθμών. Επιπλέον, τα λίγα παραπανίσια κιλά μπορεί να είναι απότοκο της καλής υγείας και ζωής και όχι αντιστρόφως, και σταδιακά να οδηγήσει σε ανθυγιεινή παχυσαρκία τα ίδια άτομα. Εν ολίγοις, η έρευνα δεν συστήνει στα άτομα με φυσιολογικό βάρος να… βάλουν περιττά κιλά, αλλά επιτρέπει στους ελαφρώς υπέρβαρους ανθρώπους να ανησυχούν λιγότερο.

Πηγή: ScientificAmerican

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία."

Αντρέι Ταρκόφσκυ, Ρώσος σκηνοθέτης

 • 337 - Πεθαίνει ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος.
  1813 - Γεννιέται ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός μουσουργός.
  1825 Πεθαίνει η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης.
  1885 - Πεθαίνει ο Βικτόρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας.
  1917 - Γεννιέται ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας του Μικρού Ήρωα.
  1960 - Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
  1963 - Πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α., Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης εξέπνευσε στις 27 Μαΐου.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v