ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί κάνουν καλό

Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί βελτιώνουν την φυσική κατάσταση των ηλικιωμένων καρδιοπαθών, σύμφωνα με πρόσφατη ελληνική μελέτη.

Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί κάνουν καλό

Θέλετε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να θωρακίσετε την καρδιά σας; Ρίχτε ένα… καλαματιανό, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη ελληνική έρευνα, οι παραδοσιακοί χοροί βελτιώνουν την τη φυσική κατάσταση και εν γένει την υγεία του οργανισμού.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Αθλητιατρικής της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολόγο-παθολόγο Αστέριο Δεληγιάννη και τον Ζαχαρία Βορδό. 

Συμμετείχαν 40 άτομα με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και μέση ηλικία 73 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία παρακολούθησε ένα τρίμηνο πρόγραμμα παραδοσιακών ελληνικών χωρών, ενώ η άλλη έκανε το συνηθισμένο καθιστικό στιλ ζωής.

Μετά από διάστημα τριών μηνών, όσοι είχαν κάνει χορούς, πηδούσαν κατά μέσο όρο 10% ψηλότερα και 6% ταχύτερα, ενώ η δύναμη των ποδιών τους είχε αυξηθεί κατά 10%, σε σχέση με την έναρξη της έρευνας. Επίσης, είχαν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με όσους δεν είχαν κάνει χορούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία."

Αντρέι Ταρκόφσκυ, Ρώσος σκηνοθέτης

 • 337 - Πεθαίνει ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος.
  1813 - Γεννιέται ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός μουσουργός.
  1825 Πεθαίνει η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης.
  1885 - Πεθαίνει ο Βικτόρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας.
  1917 - Γεννιέται ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας του Μικρού Ήρωα.
  1960 - Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
  1963 - Πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α., Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης εξέπνευσε στις 27 Μαΐου.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v