Η εναλλακτική μετακίνηση ωφελεί σοβαρά την υγεία

Όσοι πηγαίνουν με ποδήλατο, με τα πόδια ή με μέσα μαζικής μεταφοράς στη δουλειά είναι υγιέστεροι και πιο αδύνατοι, λέει νέα έρευνα.
Η εναλλακτική μετακίνηση ωφελεί σοβαρά την υγεία
Πηγαίνετε στη δουλειά με τα πόδια, το ποδήλατο, ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Συγχαρητήρια, κάνετε το καλύτερο που μπορείτε για το σώμα και την υγεία σας. Αυτό, τουλάχιστον υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Η ομάδα επιστημόνων της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τη Δρ Έλεν Φλιντ, μελέτησε στοιχεία για περισσότερα από 150.000 άτομα από τη βάση δεδομένων Biobank, συσχετίζοντας τον τρόπο μετακίνησης στη δουλειά τους με την κατάσταση της υγείας και το σωματικό τους βάρος.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης από και προς τον χώρο εργασίας ήταν το ποδήλατο, καθώς ένας μεσήλικας 53 ετών που πηγαίνει με το ποδήλατο στη δουλειά έχει κατά μέσο όρο σωματικό βάρος 86 κιλά. Είναι, δηλαδή, 5 κιλά πιο ελαφρύς από έναν συνομήλικό του που οδηγεί καθημερινά. Αντίστοιχα, μια γυναίκα 52χρονη βάρους 71 κιλών είναι 4,4 κιλά πιο αδύνατη από μια γυναίκα ίδιας ηλικίας που πάει στη δουλειά της με το αυτοκίνητο.

Μετά το ποδήλατο, το περπάτημα από και προς τη δουλειά ήταν η δεύτερη καλύτερη λύση για τη μείωση του βάρους.

Βεβαίως, όσο πιο μακριά βρισκόταν η δουλειά κάποιου, τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος, εφόσον προτιμούσε κάποιος το ποδήλατο ή το περπάτημα, όσον αφορά τη μείωση του σωματικού βάρους.

Ακόμη και η καθημερινή μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορείο, τραμ, μετρό) είναι καλύτερη από την καθημερινή οδήγηση αυτοκινήτου. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ακόμη και η περιορισμένη σωματική άσκηση που συνεπάγεται η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, παίζει τον θετικό της ρόλο στον έλεγχο της παχυσαρκίας. Το ίδιο ισχύει για τον συνδυασμό μέσων μαζικής μεταφοράς και περπατήματος ή ποδηλάτου (π.χ. από και προς τον σταθμό του μετρό).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v