ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Η πολλή χαρά... βλάπτει, λένε επιστήμονες

Η καρδιά μας κινδυνεύει μετά από μία εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη ή από… εκρήξεις ευτυχίας, λένε οι επιστήμονες.

Η πολλή χαρά... βλάπτει, λένε επιστήμονες

Οι ειδικοί της υγείας είχαν ως δεδομένες τις βλαπτικές συνέπειες ενός δυσάρεστου γεγονότος. Τώρα, όμως, ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει πως και ένα εξαιρετικά ευχάριστο γεγονός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Γνωστό ως «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς», που μοιάζει με καρδιακή προσβολή, το φαινόμενο στο οποίο αναφέρονται οι ειδικοί μπορεί να εμφανιστεί σε περιπτώσεις ξαφνικής χαράς, έκπληξης ή ενθουσιασμού, όπως για παράδειγμα όταν μας κάνουν έκπληξη στα γενέθλιά μας.

Ιατρική ομάδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης διατείνεται μάλιστα πως αυτό το φαινόμενο μπορεί να καταλήξει ως και θανατηφόρο, αφού έχουν στα χέρια τους αρχείο με 1.750 ασθενείς που βίωσαν ως τώρα το σύνδρομο.

Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά προκλήθηκαν από έντονη συναισθηματική έκρηξη που συνδεόταν με δυσάρεστες καταστάσεις, όπως πένθος, φόβος και θυμός, αλλά είκοσι εξ αυτών το βίωσαν σε ευχάριστες περιστάσεις, όπως πάρτι γενεθλίων, γάμους, εορτασμούς αποχαιρετισμού, νικητήριους αγώνες ή γέννηση παιδιών/εγγονιών.

Το σύνδρομο πυροδοτείται από μία ξαφνική, προσωρινή αποδυνάμωση των καρδιακών μυών, που έχει ως αποτέλεσμα να «σκάσει» ο αριστερός θάλαμος της καρδιάς σαν μπαλόνι. Το πρόβλημα παρουσιάζεται περισσότερο σε γυναίκες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των έως τώρα περιστατικών είναι τα 65 έτη.

«Βλέπουμε τώρα πως αυτά που μπορούν να πυροδοτήσουν το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς είναι περισσότερα από όσα νομίζαμε», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, Dr. Jelena Ghadri, που συμβουλεύει τους γιατρούς να ρωτούν τους ασθενείς με καρδιακά περιστατικά όχι μόνο για τυχόν δυσάρεστες αλλά και για ευχάριστες καταστάσεις στις οποίες βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Πηγή: Telegraph

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, τα μαθαίνεις κάνοντάς τα."

Αριστοτέλης

 • 68 - Πεθαίνει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Νέρωνας.
  1822 - Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης οι Τούρκοι παραδίδουν την Ακρόπολη των Αθηνών.
  1934 - Ο Ντόναλντ Ντακ, το διάσημο καρτούν του Γουόλτ Ντίσνεϊ, κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη.
  1939 - Στη Βοημία, οι Ναζί συλλαμβάνουν 1.000 Τσέχους για το φόνο ενός Γερμανού αστυνομικού.
  1940 - Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Νορβηγία παραδίνεται στη Γερμανία.
  1942 - Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η αμερικανική δύναμη, που βρίσκεται στις Φιλιππίνες παραδίνεται στους Ιάπωνες.
  1992 - Περισσότεροι από 700 γνωστοί μαφιόζοι συλλαμβάνονται στη νότια Ιταλία.
  1997 - Κατάσχονται έξι τόνοι χασίς, η μεγαλύτερη ποσότητα χασίς, που κατασχέθηκε ποτέ στη χώρα μας.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2