Οι πιο ύποπτες τροφές για δηλητηρίαση

Ποια είναι τα πιο συνήθη τρόφιμα για δηλητηριάσεις; Τι θα πρέπει να προσέξουμε; Πέντε τροφές που θα πρέπει να αποφεύγουμε.

Οι πιο ύποπτες τροφές για δηλητηρίαση

Πριν από κάποιες ημέρες, ο Bill Marler,  ένας από τους πιο γνωστούς δικηγόρους στην Αμερική για θέματα αποζημιώσεων από δηλητηριάσεις, μοιράστηκε με το περιοδικό Bottom Line Health μερικές από τις πιο επίφοβες τροφές στον συγκεκριμένο τομέα.

Κατά καιρούς, ο τύπος αυτός, έχει υπερασπιστεί με επιτυχία θύματα μαζικών δηλητηριάσεων με χαρακτηριστικά παραδείγματα εκείνα των εταιρειών Costco και Chipotle. Με βάση την εμπειρία του, κατονόμασε συγκεκριμένα τρόφιμα, στην κατανάλωση των οποίων θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Δείτε ποια είναι παρακάτω.

Απαστερίωτο γάλα και χυμοί

Το απαστερίωτο γάλα μπορεί να είναι επιμολυσμένο με μια σειρά παθογόνων οργανισμών όπως βακτήρια, ιοί και παράσιτα. Μεταξύ του 1998 και του 2011 μάλιστα, τα περιστατικά δηλητηρίασης από απαστερίωτο γάλα και προϊόντα του έφτασαν τα 148 στις ΗΠΑ. Στην ίδια κατηγορία επικίνδυνων τροφίμων, ο Marler κατατάσσει και τους απαστερίωτους χυμούς φρούτων. Μία από τις πιο πρόσφατες υποθέσεις που ανέλαβε, αφορούσε την δηλητηρίαση δεκάδων ατόμων από απαστερίωτο χυμό μήλου εξαιτίας του βακτηρίου E. Coli.

Ωμές φύτρες

Περισσότερες από 30 επιδημίες σαλμονέλας και E. Coli συνδέθηκαν με την κατανάλωση ωμών ριζών από λαχανικά την περίοδο των 90’s στις ΗΠΑ. Φύτρες φασολιών, τριφυλλιού και φύτρες από ραπανάκι μπορούν να αποτελέσουν εστία μόλυνσης η οποία οφείλεται στην «έφοδο» βακτηρίων στον σπόρο.

Μη καλοψημένο κρέας

«Ο λόγος που το κρέας θεωρείται από τα πλέον ‘προβληματικά’ τρόφιμα είναι το γεγονός ότι όσα βακτήρια βρίσκονται στην επιφάνειά του, μπορούν εύκολα να διεισδύσουν στο εσωτερικό του», αναφέρει ο Marler, τονίζοντας ότι αν δεν μαγειρευτούν σωστά, κάποια κρέατα μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση είτε λόγω των βακτηρίων E.Coli είτε λόγω σαλμονέλας. Όσον αφορά τις μπριζόλες, όπως λέει η τακτική του τρυπήματός τους στα εστιατόρια ώστε να είναι πιο τρυφερές, διευκολύνει ακόμα περισσότερο την διείσδυση των βακτηρίων στο εσωτερικό τους.

Ωμά ή κακοψημένα αυγά

Οι επιδημίες σαλμονέλας στις ΗΠΑ στα 80’s και στις αρχές των ‘90s κατέστησε ένα πράγμα σαφές: τα ωμά αυγά δεν είναι τόσο ασφαλή όσο νομίζουμε. Κάποια χρόνια αργότερα, ένα ακόμα «ξέσπασμα» σαλμονέλας ισχυροποίησε την άποψη ότι τα αυγά θα πρέπει να βράζονται ή να μαγειρεύονται σωστά προς αποφυγή δηλητηριάσεων.

Ωμά στρείδια και άλλα οστρακοειδή

Τα ωμά οστρακοειδή, σύμφωνα με τον Marler, και ιδιαίτερα τα στρείδια είναι υπεύθυνα για αρκετά περιστατικά δηλητηριάσεων τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της θερμοκρασίας των νερών παγκοσμίως, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη πάσης φύσεως μικροβίων. Όπως αναφέρει ο ίδιος, τα στρείδια για να τραφούν μετατρέπονται σε «φίλτρα νερού» και απορροφούν οποιαδήποτε δηλητηριώδη ουσία ή μικρόβιο βρίσκεται στο νερό. Αν λοιπόν τα νερά στα οποία μαζεύονται είναι μολυσμένα, τότε κατά πάσα πιθανότητα το εσωτερικό των στρειδιών θα είναι επίσης… μολυσμένο.

Σας φαίνονται όλα τα παραπάνω παράλογα ή/και υπερβολικά και θέλετε να συνεχίσετε να τρώτε τα αυγά σας ωμά, το burger σας medium rare και τα αφροδισιακά σας όστρακα ζωντανά; Κάντε το, απλώς φροντίστε να είστε 100% σίγουροι για την ποιότητα και την καθαρότητα της πηγής από την οποία τα προμηθευτήκατε ή τα καταναλώσατε.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v