Αντιγηραντικό αυξάνει το προσδόκιμο ζωής στα 120!

Ένα κοινό φάρμακο για την αντιμετώπιση του διαβήτη μπορεί να κρατά το «μυστικό» της μακροζωίας, σύμφωνα με ερευνητές.
Αντιγηραντικό αυξάνει το προσδόκιμο ζωής στα 120!
Το πρώτο αντιγηραντικό φάρμακο στην ιστορία της ιατρικής θα ξεκινήσει να δοκιμάζεται σε ανθρώπους το 2016 και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να… σταματήσει το γήρας και να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να έχουν καλή υγεία ακόμα και στα 120 τους χρόνια.

Ακούγεται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως οι ερευνητές έχουν ήδη αποδείξει ότι το φάρμακο metformin έχει αντιγηραντικές ιδιότητες σε ζώα, ενώ ο FDA (ο αμερικάνικος ΕΟΦ) έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

Στην περίπτωση που το φάρμακο έχει την ίδια επίδραση και στον άνθρωπο, θα σημαίνει ότι κάποιος στα 70 του χρόνια, βιολογικά θα είναι 20 χρόνια νεότερος.

«Αν στοχεύσεις στην διαδικασία του γήρατος και καθυστερήσεις το γήρας, τότε αυτόματα καθυστερείς και όλες τις ασθένειες που συνδέονται με αυτό. Πρόκειται για επανάσταση, για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Κάνουμε έρευνα 25 χρόνια πάνω στο γήρας και η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να μιλάμε για κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για αντιγηραντικό φάρμακο θεωρείτο απίστευτη», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Gordon Lithgow.

«Όμως έχουμε κάθε λόγο να τη θεωρούμε πιθανή. Είκοσι χρόνια πριν το γήρας ήταν ένα βιολογικό μυστήριο. Πλέον αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει», προσθέτει.

Η νέα κλινική δοκιμή, που ονομάζεται «Στοχεύοντας τα Γηρατειά με Μετφορμίνη» (ΤΑΜΕ), έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις ΗΠΑ τον επόμενο χειμώνα.

 Ν.Γ. 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v