ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: Φάρμακο εμποδίζει τη μετάσταση!

Ερευνητές ανακάλυψαν βιολογικό μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να αναχαιτίσει τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού στα κόκκαλα.

Καρκίνος του μαστού: Φάρμακο εμποδίζει τη μετάσταση!

Όταν ο καρκίνος στον μαστό κάνει μετάσταση, στο 85% των περιπτώσεων εξαπλώνεται στα κόκκαλα. Πλέον όμως, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Sheffield και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης κατάφεραν να αναγνωρίσουν το ένζυμο, το οποίο ευθύνεται για την μετάσταση αυτή.

Πρόκειται για το επονομαζόμενο LOX, το οποίο προέρχεται από τον αρχικό όγκο και από εκεί ανοίγει τρύπες στα κόκκαλα προετοιμάζοντας το έδαφος για την εξάπλωση της νόσου. Οι ερευνητές ύστερα από πειράματα σε ζώα μάλιστα, κατάφεραν με τη χρήση διφωσφονικών (φάρμακα για την οστεοπόρωση) να σταματήσουν αυτές τις αλλοιώσεις στο κόκκαλο και έτσι να μπλοκάρουν την εξάπλωση της.

«Αν ασθενείς με υψηλά επίπεδα του ενζύμου LOX ξεκινήσουν θεραπεία με διφωσφονικά πριν εξαπλωθεί ο καρκίνος, ενδεχομένως να καταφέρουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση του στα κόκκαλα»», δήλωσε η Dr. Janine Erler από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι περισσότεροι θάνατοι λόγω καρκίνου του μαστού σημειώνονται εξαιτίας της εξάπλωσης της νόσου στα οστά και σε άλλα σημεία στο σώμα.

Ν.Γ.
Πηγή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v