Το κρύο σκοτώνει… 20 φορές περισσότερο από τη ζέστη

Νέα διεθνής έρευνα αποκαλύπτει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες ευθύνονται για 20 φορές λιγότερους θανάτους απ’ ότι τα κύματα καύσωνα.
Το κρύο σκοτώνει… 20 φορές περισσότερο από τη ζέστη
Οι πολικές θερμοκρασίες σκοτώνουν είκοσι φορές περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι οι καύσωνες, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Το ακόμα εντυπωσιακότερο εύρημα της ίδιας έρευνας λέει ότι τα θύματα του σχετικά κρύου ή ζεστού καιρού υπερβαίνουν σημαντικά εκείνα των εξτρίμ περιπτώσεων κρύου ή ζέστης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερους από 74 εκατομμύρια θανάτους σε 384 μέρη δεκατριών διαφορετικών χωρών –συγκεκριμένα, στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Doctor Antonio Gasparrini, δήλωσε ότι «συχνά υποθέτουμε ότι οι ακραίες θερμοκρασίες προκαλούν την πλειοψηφία των θανάτων, και οι προηγούμενες έρευνες επικεντρώνονταν στην πλειοψηφία τους στις επιπτώσεις του ακραίου καύσωνα.

»Τα ευρήματά μας, που προκύπτουν από την ανάλυση της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων για θανάτους που σχετίζονται με τις θερμοκρασίες, δείχνουν ότι η πλειοψηφία των θανάτων αυτών συμβαίνουν στην πραγματικότητα σε μετρίως ζεστές ή κρύες μέρες, με τους περισσότερους να προκαλούνται από σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες».

Τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές περιλάμβαναν την μέση θερμοκρασία κάθε χώρας, τα ποσοστά θνησιμότητας και κάποιους εξωγενείς παράγοντας όπως η υγρασία και η μόλυνση της ατμόσφαιρας. Χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία, κατέληξαν σε μια ιδανική θερμοκρασία –εκείνη με την μικρότερη θνησιμότητα– και εν συνεχεία ερεύνησαν τις θανατηφόρες αποκλίσεις από αυτήν.

Περίπου το 7,71% όλων των θανάτων προκλήθηκαν από μη ιδανικές θερμοκρασίες, με σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες: από 3% στην Ταϊλάνδη, τη Βραζιλία και τη Σουηδία, έως 11% στην Κίνα, την Ιταλία και την Ιαπωνία. Το κρύο προκάλεσε την συντριπτική πλειοψηφία αυτών: για την ακρίβεια, το 7,29% έναντι του 0,42% που αποδόθηκαν στη ζέστη. Επιπλέον, οι ακραίες θερμοκρασίες ήταν «υπαίτιες» για λιγότερο από 1% των θανάτων, ενώ το 6,66% αυτών οφειλόταν σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v