ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Ροχαλητό: Μάθετε για τις συνέπειές του

Μάθετε πώς μπορεί το ροχαλητό να επηρεάσει τον εγκέφαλο και γιατί η μνήμη μας μπορεί να κινδυνεύει από τις διαταραχές ύπνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ροχαλητό: Μάθετε για τις συνέπειές του

Οι διαταραχές ύπνου, όπως η άπνοια και το ροχαλητό μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο μακροπρόθεσμα, λένε οι ερευνητές. Αυτό μάλιστα είναι κάτι που δεν αφορά μικρό κομμάτι του πληθυσμού, αφού έχει υπολογιστεί πως το 19-40% των ενήλικων ανθρώπων ροχαλίζουν όταν κοιμούνται – το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο για τους άνδρες.

Οι επιστήμονες όμως σημειώνουν πως δεν πρέπει να το θεωρούμε απλώς ένα ενοχλητικό χαρακτηριστικό: Σύμφωνα με νέα έρευνα, το ροχαλητό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στον εγκέφαλο.

Καθώς το ροχαλητό είναι στην ουσία η διακοπή της αναπνοής για μερικά δευτερόλεπτα τη φορά, επηρεάζει την οξυγόνωση του εγκεφάλου άμεσα, σημειώνουν οι μελετητές. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άπνοια στον ύπνο τους, συμπληρώνουν, τείνουν να έχουν προβλήματα μνήμης και άλλα σημάδια ήπιας γνωστικής δυσλειτουργίας κατά μέσο όρο 12 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με όσους δεν υποφέρουν από διαταραχές ύπνου.

Η συγκεκριμένη μελέτη εντόπισε συσχετισμό του ροχαλητού με την άνοια του Alzheimer, αλλά δεν ήταν τόσο δυνατή όσο αυτή του ροχαλητού με την ήπια γνωστική δυσλειτουργία. Μπορεί η ασθένεια του Alzheimer να μην σχετίζεται άμεσα με το ροχαλητό, αλλά τέτοιες διαταραχές ύπνου συντελούν στο να ξυπνάμε αρκετές φορές μέσα στη νύχτα, κι έτσι να διακόπτεται η παραγωγή συγκεκριμένης πρωτεΐνης, η έλλειψη της οποίας θεωρείται παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση Alzheimer.

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε το ροχαλητό εδώ.  
Πηγή 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία."

Αντρέι Ταρκόφσκυ, Ρώσος σκηνοθέτης

 • 337 - Πεθαίνει ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος.
  1813 - Γεννιέται ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός μουσουργός.
  1825 Πεθαίνει η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης.
  1885 - Πεθαίνει ο Βικτόρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας.
  1917 - Γεννιέται ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας του Μικρού Ήρωα.
  1960 - Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
  1963 - Πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α., Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης εξέπνευσε στις 27 Μαΐου.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v