Ροχαλητό: Μάθετε για τις συνέπειές του

Μάθετε πώς μπορεί το ροχαλητό να επηρεάσει τον εγκέφαλο και γιατί η μνήμη μας μπορεί να κινδυνεύει από τις διαταραχές ύπνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ροχαλητό: Μάθετε για τις συνέπειές του
Οι διαταραχές ύπνου, όπως η άπνοια και το ροχαλητό μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο μακροπρόθεσμα, λένε οι ερευνητές. Αυτό μάλιστα είναι κάτι που δεν αφορά μικρό κομμάτι του πληθυσμού, αφού έχει υπολογιστεί πως το 19-40% των ενήλικων ανθρώπων ροχαλίζουν όταν κοιμούνται – το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο για τους άνδρες.

Οι επιστήμονες όμως σημειώνουν πως δεν πρέπει να το θεωρούμε απλώς ένα ενοχλητικό χαρακτηριστικό: Σύμφωνα με νέα έρευνα, το ροχαλητό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στον εγκέφαλο.

Καθώς το ροχαλητό είναι στην ουσία η διακοπή της αναπνοής για μερικά δευτερόλεπτα τη φορά, επηρεάζει την οξυγόνωση του εγκεφάλου άμεσα, σημειώνουν οι μελετητές. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άπνοια στον ύπνο τους, συμπληρώνουν, τείνουν να έχουν προβλήματα μνήμης και άλλα σημάδια ήπιας γνωστικής δυσλειτουργίας κατά μέσο όρο 12 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με όσους δεν υποφέρουν από διαταραχές ύπνου.

Η συγκεκριμένη μελέτη εντόπισε συσχετισμό του ροχαλητού με την άνοια του Alzheimer, αλλά δεν ήταν τόσο δυνατή όσο αυτή του ροχαλητού με την ήπια γνωστική δυσλειτουργία. Μπορεί η ασθένεια του Alzheimer να μην σχετίζεται άμεσα με το ροχαλητό, αλλά τέτοιες διαταραχές ύπνου συντελούν στο να ξυπνάμε αρκετές φορές μέσα στη νύχτα, κι έτσι να διακόπτεται η παραγωγή συγκεκριμένης πρωτεΐνης, η έλλειψη της οποίας θεωρείται παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση Alzheimer.

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε το ροχαλητό εδώ.  
Πηγή 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v