Η μέση ηλικία τελειώνει στα 74, λέει η επιστήμη

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, η μέση ηλικία διαρκεί περισσότερο, και το γήρας… ου γαρ έρχεται πριν τα 74 χρόνια.
Η μέση ηλικία τελειώνει στα 74, λέει η επιστήμη
Θα αποκαλούσατε έναν 70άρη μεσήλικα; Μάλλον δύσκολα. Κι όμως, οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι πλέον η μέση ηλικία τελειώνει στα 74 έτη, μετά τα οποία ξεκινά το γήρας. Η μέση ηλικία διαρκεί, δηλαδή, τουλάχιστον εννιά χρόνια περισσότερο απ’ όσο υπολογίζαμε.

Οι ακαδημαϊκοί του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων της Βιέννης εξηγούν, στη σχετική τους έκθεση, πως η μέση ηλικία θα πρέπει να υπολογίζεται όχι με βάση την ηλικία, αλλά με βάση το πόσο καιρό ακόμα θα ζήσει ένας άνθρωπος.

Το 1950, για παράδειγμα, ένας 65άρης Βρετανός θα είχε περίπου 15 χρόνια ζωής μπροστά του. Με το προσδόκιμο ζωής να αυξάνεται, οι σημερινοί συνομήλικοί του μπορούν να ελπίζουν σε 24 ολόκληρα χρόνια –σχεδόν 50% περισσότερο απ’ ό,τι η γενιά των πατεράδων τους.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η τρίτη ηλικία θα πρέπει να ορίζεται ως εκείνη των ανθρώπων που έχουν 15 ή λιγότερα χρόνια για να ζήσουν.

«Οι μεγάλοι άνθρωποι στο μέλλον θα έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά που σήμερα συναντάμε μόνο στους νέους» εξηγεί ο Sergei Scherbov, Υποδιευθυντής του Προγράμματος Παγκόσμιου Πληθυσμού του Ινστιτούτου. «Το τι θεωρούμε γηρατειά έχει αλλάξει με τα χρόνια, και θα συνεχίσει να αλλάζει στο μέλλον, καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και πιο υγιεινά. Πριν από διακόσια χρόνια, ένας 60άρης θα θεωρούταν πολύ γέρος. Ένας σημερινός 60άρης είναι μεσήλικας».

Πηγή: Telegraph.co.uk

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v