10 λόγοι που δεν χάνουμε το λίπος στην κοιλιά

Δοκιμάσατε δίαιτα, γυμναστική, ό,τι θα μπορούσατε να κάνετε για να χάσετε κιλά, και το λίπος στην κοιλιά επιμένει; Δείτε τι κάνετε λάθος.
10 λόγοι που δεν χάνουμε το λίπος στην κοιλιά
Λίγο λίπος στην κοιλιά δεν είναι κακό… αρκεί να βρίσκεται σε λογικά επίπεδα. Το παραπανίσιο λίπος συνδέεται με προβλήματα όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης. Αν, όμως, παρά τις προσπάθειές μας για δίαιτα και γυμναστική, το λίπος στην κοιλιά επιμένει; Αυτά είναι δέκα πολύ κοινά λάθη που κάνουμε, και πώς να καταφέρουμε να τα διορθώσουμε.

Λάθος 1: Ακολουθάμε δίαιτα με χαμηλά λιπαρά
Ο τρόπος για να χάσουμε λίπος, είναι να καταναλώνουμε λίπος. Συγκεκριμένα, μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς, στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο, τα οποία αποτελούν καλό συμπλήρωμα για κάθε γεύμα.

Λάθος 2: Δίαιτα και κατάθλιψη
Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιθανότερο να έχουν περισσότερο συσσωρευμένο λίπος, μιας και δύο απ’ τα μεγαλύτερα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η μειωμένη άσκηση και η κακή διατροφή. Πώς το ξεπερνάμε; Με περισσότερη άσκηση, η οποία επηρεάζει και την φυσική αλλά και την ψυχολογική μας κατάσταση.

Λάθος 3: Συσκευασμένο φαγητό
Τα πρόχειρα φαγητά είναι γεμάτα με «κακούς» υδατάνθρακες και ζάχαρη, κάνοντας τον οργανισμό να παράγει περισσότερη ινσουλίνη, η οποία δίνει εντολή στο συκώτι να αποθηκεύει λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Αντί να το καταπολεμήσουμε κόβοντας οριστικά το junk food, καλύτερα είναι να προσθέσουμε περισσότερες υγιεινές μερίδες, οι οποίες είναι πιο χορταστικές και δεν μας αναγκάζουν να ψάχνουμε για γρήγορο κι εύκολο φαγητό.
 
Λάθος 4: Δεν καταναλώνουμε μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι υπεύθυνο για περισσότερες από 300 λειτουργίες του σώματός μας. Μελέτες έδειξαν ότι άτομα που κατανάλωναν περισσότερα φαγητά με μαγνήσιο, όπως πράσινα λαχανικά, μπανάνες και σόγια, είχαν χαμηλότερη πίεση και επίπεδα ινσουλίνης.

Λάθος 5: Τα αναψυκτικά «διαίτης»
Κι όμως, οι άνθρωποι που προτιμούν αναψυκτικά διαίτης έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συσσωρεύσουν περιττό λίπος στην κοιλιά. Αυτό λογικά οφείλεται στο ότι καθησυχάζονται με την γνώση ότι «κερδίζουν» θερμίδες από το αναψυκτικό τους, και μετά τις καταναλώνουν σε φαγητό. Αν δεν είστε έτοιμοι να παρατήσετε την κόκα κόλα, καλό θα ήταν να ελέγχετε καλύτερα τι καταναλώνετε.

Λάθος 6: Τρώτε κόκκινο κρέας
Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε κορεσμένα, «κακά» λιπαρά. Καλές εναλλακτικές του είναι τα ψάρια, όπως ο σολομός, πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, το κοτόπουλο και τα όσπρια, που προσφέρουν πρωτεΐνες αλλά με χαμηλότερα ποσοστά λίπους.

Λάθος 7: Πίνουμε (πολλές) μπύρες
Για το γνωστό σε όλους… μπυροκοίλι, δεν ευθύνεται αποκλειστικά η μπύρα. Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι το αλκοόλ σε οποιαδήποτε μορφή συνδέεται με το παραπανίσιο λίπος. Ένα όριο μέχρι (το πολύ) εφτά ποτά την εβδομάδα, είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε.

Λάθος 8: Μήπως να κάνω γιόγκα;
Στις γυναίκες, η εμμηνόπαυση κάνει την δίαιτα και το κάψιμο λίπους ακόμα πιο δύσκολα. Παρ’ όλα αυτά, έχει ανακαλυφθεί ότι μία ώρα γιόγκα για τρεις φορές την εβδομάδα είναι πολύ καλός τρόπος να μείνετε σε φόρμα. Αν, πάλι, δεν μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να κάθεται στην… στάση του λωτού, το να οργανώνετε τον χρόνο σας ώστε να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν, μειώνει το στρες, που με την σειρά του επηρεάζει την διατροφή σας.

Λάθος 9: Τρώμε άχρωμα, άγευστα, άοσμα
Τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα Βιταμίνη C, η οποία ελαττώνει την κορτιζόλη, μια ορμόνη που – μεταξύ άλλων – ευθύνεται για απώλεια μυϊκής μάζας και συσσώρευση του λίπους. «Διακοσμήστε» το πιάτο σας με κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, και προσθέστε στην σαλάτα σας φρούτα όπως το μάνγκο.

Λάθος 10: Ασκούμαστε, αλλά δεν ιδρώνουμε
Οι ειδικοί λένε πως η έντονη γυμναστική, που ακολουθείται από μικρές περιόδους ανάπαυσης, έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην απώλεια περιττού λίπους. Εκτός του ότι καίγονται περισσότερες θερμίδες σε λιγότερο χρόνο, με την έντονη άσκηση ελαττώνεται η ινσουλίνη, η κορτιζόλη και τα τριγλυκερίδια.

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v