Τα βιολογικά προϊόντα ενισχύουν (;) το σπέρμα

Όσοι καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά με φυτοφάρμακα, μπορούν να αυξήσουν την ποιότητα του σπέρματος τους αν το «γυρίσουν» σε βιολογικά, σύμφωνα με ερευνητές.
Τα βιολογικά προϊόντα ενισχύουν (;) το σπέρμα
Τα φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά ενδεχομένως να βλάπτουν το δέρμα και οι άνδρες θα πρέπει να σκεφτούν την επιλογή των βιολογικών τροφίμων, αν θέλουν παιδιά, αναφέρουν σε πρόσφατη έρευνα επιστήμονες του Χάρβαρντ.

Αν και η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φρούτων και λαχανικών αποτελεί υγιεινή συνήθεια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εκείνα τα οποία έχουν υψηλές ποσότητες φυτοφαρμάκων ενδεχομένως καταστρέφουν το σπέρμα επηρεάζοντας την ποιότητα και την ποσότητά του.

Οι φράουλες, τα μήλα, τα αχλάδια, οι πιπεριές και το σπανάκι αποτελούν μερικά από τα τρόφιμα στα οποία χρησιμοποιούνται «γενναίες» δόσεις φυτοφαρμάκων για να ενισχυθεί η παραγωγή.
Η έρευνα βρήκε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν τουλάχιστον μιάμιση μερίδα φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα είχαν 49% λιγότερα σπερματοζωάρια στο σπέρμα τους, ενώ η ποιότητά του «έπεσε» κατά 32%. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά χωρίς φυτοφάρμακα εμφάνισαν αύξηση στην ποιότητα του σπέρματος κατά 37%.

«Τα νούμερα αυτά δε θα πρέπει να μας αποθαρρύνουν από το να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά», αναφέρει ο Χόρχε Τσαβάρο, επικεφαλής της μελέτης και προσθέτει: «Για την ακρίβεια, βρήκαμε ότι η συνολική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή στρατηγικών που στοχεύουν στην αποφυγή των υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα, όπως η κατανάλωση οργανικών προϊόντων ή η μειωμένη κατανάλωση προϊόντων που είναι γνωστό ότι έχουν μεγάλες ποσότητες χημικών, είναι μια καλή λύση».

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v