Κάνει κακό ο πολύς ύπνος;

Μέχρι τώρα, ακούγαμε για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την έλλειψη ύπνου. Τώρα, νέες μελέτες αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις του υπερβολικού ύπνου.
Κάνει κακό ο πολύς ύπνος;
Μελέτη που διεξαγόταν επί δέκα χρόνια έδειξε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα, μα και περισσότερες από οκτώ, παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Η έρευνα, που συνέλεγε πληροφορίες από πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, κατέγραφε τις συνήθειες του ύπνου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

α. Όσους κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες ημερησίως.
β. Όσους κοιμούνταν έξι με οκτώ ώρες.
γ. Όσους κοιμούνταν περισσότερες από οκτώ ώρες ημερησίως.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε σχέση με το μεσαίο γκρουπ, είχαν πεθάνει 12% περισσότεροι συμμετέχοντες του πρώτου και 30% περισσότεροι του τρίτου – κίνδυνος θνησιμότητας ανάλογος του να καταναλώνουμε καθημερινά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Προσπαθώντας να εκλογικεύσει τα αποτελέσματα, ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Franco Cappuccio, υπέθεσε πως όσοι κοιμούνταν περισσότερο πιθανόν να έπασχαν από κατάθλιψη ή να έπαιρναν χάπια. Και πάλι, τα αποτελέσματα δεν παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές. Η τελική θεωρία του Dr. Cappuccio είναι πως οι άνθρωποι που κοιμούνται για παραπάνω από οκτώ ώρες πάσχουν από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, το οποίο απλά δεν έχει εμφανίσει ακόμα περισσότερα συμπτώματα.

Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v