ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Κάνει κακό ο πολύς ύπνος;

Μέχρι τώρα, ακούγαμε για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την έλλειψη ύπνου. Τώρα, νέες μελέτες αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις του υπερβολικού ύπνου.

Κάνει κακό ο πολύς ύπνος;

Μελέτη που διεξαγόταν επί δέκα χρόνια έδειξε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα, μα και περισσότερες από οκτώ, παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Η έρευνα, που συνέλεγε πληροφορίες από πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, κατέγραφε τις συνήθειες του ύπνου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

α. Όσους κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες ημερησίως.
β. Όσους κοιμούνταν έξι με οκτώ ώρες.
γ. Όσους κοιμούνταν περισσότερες από οκτώ ώρες ημερησίως.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε σχέση με το μεσαίο γκρουπ, είχαν πεθάνει 12% περισσότεροι συμμετέχοντες του πρώτου και 30% περισσότεροι του τρίτου – κίνδυνος θνησιμότητας ανάλογος του να καταναλώνουμε καθημερινά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Προσπαθώντας να εκλογικεύσει τα αποτελέσματα, ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Franco Cappuccio, υπέθεσε πως όσοι κοιμούνταν περισσότερο πιθανόν να έπασχαν από κατάθλιψη ή να έπαιρναν χάπια. Και πάλι, τα αποτελέσματα δεν παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές. Η τελική θεωρία του Dr. Cappuccio είναι πως οι άνθρωποι που κοιμούνται για παραπάνω από οκτώ ώρες πάσχουν από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, το οποίο απλά δεν έχει εμφανίσει ακόμα περισσότερα συμπτώματα.

Πηγή: BBC

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Για να δρέψεις την πραγματικότητα, ό,τι απλά ονειρεύεσαι, ζήσε με έναν παιδιάστικο, στοχαστικό και ανέμελο τρόπο στο δάσος της μοναξιάς."

Jack Kerouac, 1922-1969, Αμερικανός συγγραφέας

 • 1864 - Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.
  1940 - Μετά το τορπιλλισμό του Έλλη και της έντασης των ελληνοϊταλικών σχέσεων η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει ότι οι ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις θα ενισχύσουν την Ελλάδα εάν τυχόν υποστεί επίθεση.
  1942 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βραζιλία κηρύσσει πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα, (Γερμανία και Ιταλία όχι όμως Ιαπωνία).
  1962 - Το πρώτο στον κόσμο πλοίο που κινείται με πυρηνική ενέργεια, το The Savannah, ολοκληρώνει το παρθενικό του ταξίδι.
  1975 - Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ.
  1989 - Ανακαλύπτεται ο πρώτος ολοκληρωμένος δακτύλιος γύρω από τον Ποσειδώνα.
  2004 - Άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους την πασίγνωστη «Κραυγή».

© 2002-2019 MEDIA2DAY