ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Κάνει κακό ο πολύς ύπνος;

Μέχρι τώρα, ακούγαμε για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την έλλειψη ύπνου. Τώρα, νέες μελέτες αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις του υπερβολικού ύπνου.

Κάνει κακό ο πολύς ύπνος;

Μελέτη που διεξαγόταν επί δέκα χρόνια έδειξε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα, μα και περισσότερες από οκτώ, παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Η έρευνα, που συνέλεγε πληροφορίες από πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, κατέγραφε τις συνήθειες του ύπνου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

α. Όσους κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες ημερησίως.
β. Όσους κοιμούνταν έξι με οκτώ ώρες.
γ. Όσους κοιμούνταν περισσότερες από οκτώ ώρες ημερησίως.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε σχέση με το μεσαίο γκρουπ, είχαν πεθάνει 12% περισσότεροι συμμετέχοντες του πρώτου και 30% περισσότεροι του τρίτου – κίνδυνος θνησιμότητας ανάλογος του να καταναλώνουμε καθημερινά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Προσπαθώντας να εκλογικεύσει τα αποτελέσματα, ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Franco Cappuccio, υπέθεσε πως όσοι κοιμούνταν περισσότερο πιθανόν να έπασχαν από κατάθλιψη ή να έπαιρναν χάπια. Και πάλι, τα αποτελέσματα δεν παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές. Η τελική θεωρία του Dr. Cappuccio είναι πως οι άνθρωποι που κοιμούνται για παραπάνω από οκτώ ώρες πάσχουν από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, το οποίο απλά δεν έχει εμφανίσει ακόμα περισσότερα συμπτώματα.

Πηγή: BBC

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2