Οι πολλές ώρες ύπνου μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό

Αν κοιμάστε περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, λέει νέα έρευνα.
Οι πολλές ώρες ύπνου μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό
Οι άνθρωποι που κοιμούνται παραπάνω από οκτώ ώρες την ημέρα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα έρευνα –οι επιστήμονες, όμως, δεν γνωρίζουν τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 10.000 ανθρώπους από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι κοιμούνταν περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο είχαν κατά 46% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού.

Οι ενήλικες χρειάζονται από έξι έως εννέα ώρες ύπνου για να νιώθουν ξεκούραστοι, αλλά οι παραπάνω ώρες ύπνου έχουν συνδεθεί και στο παρελθόν με προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Παρ’ όλα αυτά, στην συγκεκριμένη έρευνα δεν ξεκαθαρίζεται αν οι πολλές ώρες ύπνου προκαλούν τα καρδιοαγγειακά προβλήματα που ευθύνονται για το εγκεφαλικό, ή αν είναι απλώς ένδειξη ή σύμπτωμα κάποιας πάθησης.

Στην έρευνα συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες από 42 έως και 81 ετών. Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες του ύπνου τους για λίγο περισσότερα από δέκα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων 346 από τους συμμετέχοντες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι επτά στους δέκα συμμετέχοντες κοιμούνταν από έξι έως οκτώ ώρες την ημέρα, ενώ ένας στους δέκα κοιμόταν περισσότερες από οκτώ ώρες. Ένας πολύ μικρός αριθμός κοιμόταν λιγότερες από έξι ώρες την ημέρα –κατά κύριο λόγο, ηλικιωμένες γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή.

Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Kay-Tee Khaw, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, δήλωσε: «Πρέπει να κατανοήσουμε τους λόγους της σύνδεσης άγχους και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τι συμβαίνει στο σώμα και προκαλεί αυτή τη σύνδεση; Με περαιτέρω έρευνα ενδέχεται να διαπιστώσουμε ότι ο υπερβολικός ύπνος είναι μια πρώτη ένδειξη αυξημένου κινδύνου για εγκεφαλικό, ιδίως ανάμεσα στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Neurology.

Πηγή: Independent.co.uk 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v