Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε;

Νέες μελέτες μας ενημερώνουν για το πόσο ύπνο χρειαζόμαστε ημερησίως, και μάλιστα με ξεχωριστά αποτελέσματα για κάθε ηλικιακή ομάδα.
Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε;
Μια νέα μελέτη του αμερικανικού National Sleep Foundation προσπάθησε να ρίξει φως στο πόσες ώρες χρειάζεται να κοιμάται ο άνθρωπος την ημέρα, με βάση τις ευεργετικές αλλά και επιβλαβείς συνέπειες του ύπνου, καθώς τόσο η έλλειψη όσο και η υπερβολή μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, στρες και αυξημένες πιθανότητες για διαβήτη και παχυσαρκία.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, μάλιστα, δίνουν κατευθυντήριες γραμμές για κάθε ηλικιακή ομάδα. Τα παιδιά από 6 ως 9 ετών χρειάζονται 9 με 11 ώρες ύπνου, ενώ οι έφηβοι τουλάχιστον 8 με 10 ώρες. Η δρ. Lydia DonCarlos του πανεπιστημίου Loyola του Σικάγο, μία από τους ειδικούς που συμμετείχαν στην έρευνα, γράφει πως ο κιρκαδικός ρυθμός των εφήβων αλλάζει ώστε να νιώθουν νύστα αργότερα το βράδυ, πράγμα που συμβαίνει οργανικά και δεν επηρεάζεται από τον εθισμό των νέων στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι ενήλικοι από 18 ως 64 χρειάζονται 7 με 9 ώρες, μα είναι δυνατό να λειτουργούν σωστά και με 6, και για ανθρώπους άνω των 65, οι προτεινόμενες ώρες ύπνου είναι 7 με 8, αν και πολλοί κοιμούνται πέντε ώρες το βράδυ και ξεκουράζονται για μικρά διαστήματα μέσα στην μέρα.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε εργαστηριακή έρευνα, αλλά και από αναφορές ανθρώπων που συμμετείχαν. Πολύ πιθανό είναι να υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα έβλεπαν διαφορά και με λιγότερες ώρες από τις προτεινόμενες, λόγω καλύτερης ποιότητας ύπνου. «Το ένα τρίτο της ζωής μας είναι ύπνος» γράφει η δρ. DonCarlos, και τονίζει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα.

Πηγή: The Guardian


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v