Αληθινή ή «φτηνή» δικαιολογία του πονοκέφαλου

Η καινούργια μελέτη αποκαλύπτει πως ο χρόνιος πόνος «ευθύνεται» για τη μείωση σεξουαλικής επιθυμίας στις γυναίκες.
Αληθινή ή «φτηνή» δικαιολογία του πονοκέφαλου
 Η συνηθισμένη δικαιολογία «όχι σήμερα, αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο» αποδείχτηκε πως έχει επιστημονική βάση. Η μελέτη, που έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό the Journal of Neuroscience, αποκαλύπτει πώς ο χρόνιος πόνος μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία… μόνο στις γυναίκες.

Οι ερευνητές του Mc Gill University στο Montreal, με επικεφαλής τον καθηγητή Jeffrey Mogil, διοργάνωσαν το πείραμα χρησιμοποιώντας τα ποντίκια. Ένα ζευγάρι ποντικιών τοποθετήθηκε μέσα σε ένα κουτί με χώρισμα με μικρό «παραθυράκι» που επέτρεπε μόνο στη θηλυκιά να αποφασίζει πόσο θα μείνει μαζί με το αρσενικό.

Οι ερευνητές έδωσαν στη θηλυκιά το φάρμακο που της προκάλεσε συνεχή πόνο με αποτέλεσμα να έχει λιγότερο ενδιαφέρον για το σεξ και να εγκαταλείπει πολύ πιο συχνά το αρσενικό για να αποφύγει την «επαφή». Ο μοναδικός τρόπος να επαναφέρουν τις «ορέξεις» της ήταν να της δώσουν παυσίπονο και η επιθυμία ξαναεπέστρεφε. Ωστόσο, ο ίδιος τεχνητός πόνος προκαλούμενος στο αρσενικό, δεν μείωνε καθόλου την σεξουαλική ενεργητικότητα του.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ήταν γνωστό και πριν από άλλες μελέτες ότι η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία είναι πιο «εξαρτημένη» από τους διάφορους παράγοντες σε αντίθεση με την αντρική. Ωστόσο μέχρι σήμερα ήταν ασαφές το υπόβαθρο του προβλήματος, δηλαδή αν έχει τις κοινωνικο-πολιτισμικές ή τις βιολογικές «ρίζες».

Όπως επισημαίνει ο Jeffrey Mogil, το πείραμα με τα ποντίκια δείχνει πως η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ενδέχεται να έχει βιολογική βάση, και δεν έχει να κάνει μόνο με τους κοινωνικο-πολιτισμικούς παράγοντες. Επιπροσθέτως, ο χρόνιος πόνος πολύ συχνά συμβαδίζει με τα σεξουαλικά προβλήματα στους ανθρώπους.

Η μελέτη δίνει μια βάση στην κατανόηση του πως οργανώνονται οι σεξουαλικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο και ωθεί τους επιστήμονες στο να βρουν τρόπους να βοηθήσουν στην βελτίωση της σεξουαλικής ζωής αντρών και γυναικών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v