Χρόνια κόπωση: Αντιμετωπίστε την εναλλακτικά

Μάθετε αν πάσχετε από χρόνια κόπωση και ποιες είναι οι αποτελεσματικότερες εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισής της.
Χρόνια κόπωση: Αντιμετωπίστε την εναλλακτικά
της Αναστασίας Μοσχοβάκη, ειδικής παθολόγου

Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι και ανήμποροι να ανταποκριθείτε στις καθημερινές σας υποχρεώσεις; Ίσως πάσχετε από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης. Η χρόνια κόπωση χαρακτηρίζεται από επίμονη, υποτροπιάζουσα κόπωση διάρκειας μεγαλύτερης του εξαμήνου, που επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα του ατόμου να ανταποκριθεί στις καθημερινές του υποχρεώσεις.

Διαφοροποιείται μάλιστα από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τα αίτια που την προκαλούν. Όταν υπάρχει συγκεκριμένο υποκείμενο νόσημα ή παράγοντας που ευθύνεται για την κόπωση, τότε πρόκειται για δευτεροπαθή κόπωση. Εάν όχι, τότε πρόκειται για ιδιοπαθή κόπωση.

Όταν η χρόνια κόπωση είναι ιδιοπαθής και ταυτόχρονα υπάρχουν τέσσερα τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα παρόντα για πάνω από έξι μήνες, αποκαλείται ιδιοπαθές σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή απλά σύνδρομο χρόνιας κόπωσης:

-Διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης που δεν προκαλούνται από φάρμακα, αλκοόλ ή ουσίες
-Μυϊκοί πόνοι
-Πόνοι στις αρθρώσεις
-Ύπνος που δεν ξεκουράζει
-Κακουχία μετά από άσκηση
-Εμφάνιση πονοκεφάλου που δεν προϋπήρχε
-Ευαίσθητοι τραχηλικοί ή μασχαλιαίοι λεμφαδένες
-Πονόλαιμος

Ο ασθενής που προσέρχεται στο ιατρείο χρησιμοποιεί συχνά τον συνοπτικό όρο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης για να αναφερθεί σε κάθε περίπτωση χρόνιας κόπωσης, που τον προσβάλλει. Στην ιατρική επιστημονική κοινότητα, όμως, ο όρος «σύνδρομο χρόνιας κόπωσης» είθισται να χρησιμοποιείται συνοπτικά για να υποδηλώσει το ιδιοπαθές σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, που έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν.

Διαβάστε τη συνέχεια και μάθετε ποιες είναι οι σημαντικότερες εναλλακτικές ιατρικές μέθοδοι για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στο Iatronet.gr.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v