10 προβλήματα υγείας λόγω άγχους

Μάθετε ποιες παθήσεις επιδεινώνονται λόγω άγχους και τι μπορεί να προκαλέσει το στρες της καθημερινότητας στον οργανισμό μας.
10 προβλήματα υγείας λόγω άγχους
Όλοι μας βιώνουμε, λίγο-πολύ, καταστάσεις γεμάτες στρες στην καθημερινότητά μας. Ενώ όμως ο ανθρώπινος οργανισμός είναι καλά προσαρμοσμένος ώστε να αντιμετωπίζει το βραχυπρόθεσμο άγχος, όταν αυτό μας κρατά σε κατάσταση «συναγερμού» για μεγάλο χρονικό διάστημα, μας καθιστά αυτόματα ευάλωτους σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όπως υποστηρίζει και ο διευθυντής του Stress Management Program, στην κλινική Sansum της Σάντα Μπάρμπαρα, «το στρες δεν μας κάνει μόνο να αισθανόμαστε άσχημα συναισθηματικά, αλλά μπορεί και να επιδεινώσει ορισμένες νόσους». Ωστόσο υπάρχουν και καλά νέα. Αν ακολουθήσετε ορισμένα απλά βήματα για την ανακούφιση του στρες μπορείτε να μειώσετε το στρες και τους κινδύνους για την υγεία. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τα πιο σημαντικά προβλήματα υγείας που συνδέονται με το στρες για να γνωρίζουμε… τον αντίπαλο.

*Καρδιοπάθεια
Οι ερευνητές υποπτεύονταν από καιρό ότι ο τύπος προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από άγχος, έχει υψηλότερο κίνδυνο αυξημένης αρτηριακής πίεσης και καρδιολογικών προβλημάτων. Η αιτία δεν είναι σαφής - το στρες θα μπορούσε να έχει άμεση επίδραση στην καρδιά και τα αγγεία. Είναι πιθανό επίσης να συνδέεται με άλλα προβλήματα-αυξημένη πιθανότητα καπνίσματος ή παχυσαρκίας-που έμμεσα αυξάνουν τον κίνδυνο. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι το ξαφνικό συναισθηματικό στρες μπορεί να αποτελέσει εκλυτικό παράγοντα για σοβαρά προβλήματα καρδιάς, όπως καρδιακή προσβολή. Άνθρωποι με χρόνια προβλήματα καρδιάς χρειάζεται να αποφεύγουν όσο μπορούν το έντονο στρες.

*Άσθμα
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το στρες μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα. Ενδείξεις υποδεικνύουν ότι το χρόνιο στρες ενός γονέα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσει άσθμα το παιδί του.

*Παχυσαρκία
Το επιπλέον λίπος στην κοιλιά φαίνεται να αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία σε σχέση με το λίπος στα πόδια ή τους γλουτούς. Δυστυχώς, σε εκείνο το σημείο τείνουν να το αποθηκεύουν άνθρωποι που πάσχουν από στρες. Το στρες προκαλεί υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, και αυτό φαίνεται να αυξάνει το επίπεδο λίπους που αποθηκεύεται στην κοιλιά.

*Διαβήτης
Το στρες μπορεί να επιδεινώσει τον διαβήτη με δυο τρόπους: Αυξάνοντας την πιθανότητα καταφυγής σε άσχημες συνήθειες, όπως ανθυγιεινή διατροφή και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, και αυξάνοντας άμεσα τα επίπεδο γλυκόζης σε ανθρώπους με διαβήτη 2.

Διαβάστε την συνέχεια του δημοσιεύματος και τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που συνδέονται με το άγχος, στο iatronet.gr 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v