Τι φανερώνουν τα όνειρα για την υγεία μας

Βλέπετε εφιάλτες ή ευχάριστα όνειρα; Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως όσα βλέπουμε στον ύπνο μας αποτελούν ενδείξεις για την κατάσταση της υγείας μας.
Τι φανερώνουν τα όνειρα για την υγεία μας
Βλέπετε ευχάριστα όνειρα ή εφιάλτες; Ονειρεύεστε… σεξουαλικές περιπέτειες ή ότι κάποιος σας καταδιώκει; Οι επιστήμονες θεωρούν πως όσα βλέπουμε στον ύπνο μας μπορεί να αποτελούν σημάδια που λένε πολλά για την υγεία μας – ή και να αποτελούν προειδοποιήσεις για παθήσεις, τα πρώτα συμπτώματα των οποίων δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες λοιπόν, όπως δημοσιεύθηκαν από την Daily Mail, η αντιστοιχία ονείρων και πιθανών παθήσεων με τις οποίες σχετίζονται είναι η εξής:

*Εφιάλτες
Πιθανά αίτια
: Φαρμακευτική αγωγή για την πίεση, καρδιακές παθήσεις, ημικρανίες ή στέρηση ύπνου
Τα χάπια για την αρτηριακή πίεση που ανήκουν στην κατηγορία «β’ αναστολείς», σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Loughborough, αποτελούν συνήθεις υπόπτους για άσχημα όνειρα, αφού επηρεάζουν τις ισορροπίες ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Οι εφιάλτες όμως μπορούν επίσης να σχετίζονται με αδύναμη καρδιά ή αρρυθμίες – έχει υπολογιστεί πως οι αρρυθμίες αυξάνουν τρεις φορές τις πιθανότητες να δούμε εφιάλτες και οι πόνοι στο στήθος επτά φορές, καθώς επηρεάζονται τα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο.

*Περισσότερα όνειρα από το κανονικό
Πιθανά αίτια
: Μη φυσιολογική θερμοκρασία κατά την διάρκεια της νύχτας, ορμόνες, χρόνιοι πόνοι ή αποχή από αντικαταθλιπτικά.
Αν βλέπετε περισσότερα όνειρα από το κανονικό, οι ειδικοί πιστεύουν πως μπορεί να οφείλονται στην χαμηλή ή υψηλή θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας – μια φυσιολογική τιμή είναι στους 18 βαθμούς Κελσίου. Οι ορμόνες της περιόδου στις γυναίκες επίσης, λόγω των ενοχλήσεων και των πόνων μπορούν να προκαλέσουν αυτό το φαινόμενο, ενώ οι πόνοι και οι αϋπνίες μπορούν να μας ξυπνούν συχνότερα μέσα στην νύχτα, και επομένως να θυμόμαστε πιο έντονα όλα τα όνειρα που βλέπουμε, με αποτέλεσμα τελικά να αισθανόμαστε ότι είδαμε περισσότερα από το κανονικό. Τέλος, όταν ένας ασθενής σταματά τα αντικαταθλιπτικά χάπια, μπορεί να επηρεάζεται ο REM κύκλος του.

*Όνειρα στα οποία «δεχόμαστε επίθεση»
Πιθανά αίτια
: Οι νόσοι των Alzheimer και Parkinson
Μάλιστα, οι ειδικοί σημειώνουν πως όταν «παλεύουμε», κλωτσάμε και πετάμε τα σκεπάσματα κατά την διάρκεια των ονείρων μας, ίσως αυτό να σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα στο μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον έλεγχο του σώματός μας κατά τον ύπνο. Αυτό με την σειρά του ίσως να αποτελεί ένδειξη για τις παραπάνω νόσους, που μπορούν να εμφανιστούν μέχρι και αρκετά χρόνια αργότερα.

*Όνειρα που μας ξυπνούν
Πιθανά αίτια
: Βαρύ γεύμα, παχυσαρκία, στρες ή κατάθλιψη
Το… βαρύ στομάχι συνήθως σχετίζεται με το ξαφνικό ξύπνημα από τις πρώτες κιόλας ώρες του ύπνου μας, καθώς το υγρό που εκκρίνει το στομάχι μας εξαιτίας του λιπαρού γεύματος επιστρέφει στον οισοφάγο. Επίσης, άνθρωποι με στρες ή κατάθλιψη τείνουν να ονειρεύονται πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα τα όνειρα να τους ξυπνούν σε πρώιμο στάδιο.

*Έντονα ή παράξενα όνειρα
Πιθανά αίτια
: Αλκοόλ, ίωση ή εμμηνόπαυση
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, το στάδιο των ονείρων καθυστερείται, επομένως διαδραματίζεται πιο κοντά στην ώρα που ξυπνάμε και άρα θυμόμαστε πιο έντονα όσα είδαμε, σύμφωνα με τους μελετητές.

*Σεξουαλικά όνειρα
Πιθανά αίτια
: Αυξημένη δημιουργικότητα
Οι άνθρωποι άνω των 60, λένε οι επιστήμονες, βλέπουν περισσότερα ερωτικά όνειρα από τους νεότερους. Κι αυτό δεν οφείλεται στην… δύση της σεξουαλικότητάς τους, αλλά στο ότι, έχοντας συνταξιοδοτηθεί, έχουν περισσότερο χρόνο για δημιουργικές απασχολήσεις. Η ερωτική δραστηριότητα στα όνειρα αντιστοιχεί ακριβώς σε αυτή την αυξημένη δημιουργικότητα.

Πηγή: Dailymail.co.uk
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v