Πώς τα όνειρα μάς κάνουν εξυπνότερους

Κοιμόμαστε και η ευφυΐα μας δουλεύει, λένε οι επιστήμονες, που μελέτησαν πώς ενσωματώνονται οι γνώσεις στον εγκέφαλό μας κατά την διάρκεια των ονείρων μας και υποστηρίζουν πως μπορούμε να αναπτύξουμε ικανότητες… στον ύπνο μας.
Πώς τα όνειρα μάς κάνουν εξυπνότερους
Είναι αργά το βράδυ. Κλείνετε το βιβλίο που διαβάζετε ή τον υπολογιστή σας και θεωρείτε πως η ημέρα σας τελείωσε. Ώρα να «κλείσετε τον διακόπτη» και να κοιμηθείτε. Κι όμως, αυτό που δεν αντιλαμβάνεστε είναι πως οι γνωστικές διαδικασίες συνεχίζονται στον ύπνο σας, και συγκεκριμένα χάρη στα όνειρά σας.

Ίσως ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά οι επιστήμονες βρίσκουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία για την σχέση μεταξύ γνώσεων και ικανοτήτων που ο εγκέφαλός μας απορροφά κατά την διάρκεια της ημέρας και των εικόνων που δημιουργούνται την νύχτα στα όνειρά μας.

Η επιστήμη λέει πως το να ονειρευόμαστε σχετικά με μία δραστηριότητα σχετίζεται με βελτίωση των επιδόσεών μας σε αυτή. Μάλιστα, αναγνωρίζεται πλέον πως τα όνειρα είναι βασικό κομμάτι της κατανόησης, οργάνωσης και διατήρησης των γνώσεών μας.

Όσο κοιμόμαστε, αναφέρει πρόσφατη έρευνα, ο εγκέφαλος «ξαναπαίζει» τα μοτίβα της δραστηριότητας που βίωσε πριν τον ύπνο, επιτρέποντάς μας να μπούμε σε μία «νευρική εικονική πραγματικότητα». Κατά την διάρκεια του ύπνου, το μυαλό μας κρατά τις σημαντικότερες των πληροφοριών που συλλέξαμε κατά την διάρκεια της ημέρας και τις ενσωματώνει στο σύνολο των προηγούμενων γνώσεών μας – αυτό εξηγεί γιατί τα όνειρα είναι ένα παράξενο μίγμα «φρέσκων» και παλιών αναμνήσεων.

Όταν ονειρευόμαστε για κάτι που μόλις έχουμε μάθει, αυτό είναι ένα καλό σημάδι πως επεξεργαζόμαστε τις γνώσεις με επιτυχία. Σε πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Harvard επισημάνθηκε ότι οι φοιτητές που ονειρεύτηκαν μια πολύπλοκη υπολογιστική διαδικασία που είχαν μάθει, επέδειξαν τελικά δέκα φορές καλύτερη απόδοση σε αυτή σε σχέση με τους φοιτητές που δεν είδαν ανάλογο όνειρο.

Ο Robert Stickgold, ένας εκ των ερευνητών, ανέφερε πως το να μελετάμε ακριβώς πριν τον ύπνο ή το να παίρνουμε έναν υπνάκο μετά από ένα μάθημα το απόγευμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να ονειρευτούμε κάτι σχετικά με αυτό το υλικό. Σε ένα ακόμη ιδιότυπο πείραμα, ένας ψυχολόγος «εκπαίδευσε» τους συμμετέχοντες να ονειρεύονται πως πετούν κέρματα προς ένα ποτήρι. Όσοι κατάφεραν να το ονειρευτούν, επέδειξαν τελικά καλύτερες επιδόσεις στο να πετυχαίνουν τον στόχο στην πραγματική τους ζωή. Γι’ αυτό, σκεφτείτε καλά πριν ακουμπήσετε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι σήμερα το βράδυ!

Πηγή: Time.com


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v