Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες

Ο λόγος που το γυναικείο προσδόκιμο ζωής είναι μεγαλύτερο από τους άνδρες κρύβεται στα θηλυκά κύτταρα, τα οποία διαθέτουν λιγότερα «βλαβερά» ψεγάδια από τους άνδρες, λέει πρόσφατη επιστημονική μελέτη.
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τον αρσενικό πληθυσμό; Πρόσφατη επιστημονική έρευνα εντόπισε τον λόγο της μακροζωίας των γυναικών σε έναν συγκεκριμένο, σημαντικό τομέα των κυττάρων, που στην περίπτωση των γυναικών διαθέτει λιγότερα «ελαττώματα» από τους άνδρες. 
Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν πως τα ελαττώματα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων επηρεάζουν περισσότερο την υγεία των ανδρών παρά των γυναικών. Στην διαδικασία της ανθρώπινης αναπαραγωγής και εξέλιξης του είδους, ελέγχονται τα μιτοχόνδρια μόνο των υποψήφιων μαμάδων και όχι των μπαμπάδων. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη του είδους, έχουν «περάσει» και μιτοχονδριακές ενώσεις που προέκυψαν από υγιή μιτοχόνδρια γυναικών με «ελαττωματικά» μιτοχόνδρια ανδρών, τα οποία επηρεάζουν μόνο ανδρικά κύτταρα. 

Ο David Clancy, βιολόγος που συμμετείχε στην έρευνα, μιλά για σημαντικό βήμα για την επιστήμη της Βιολογίας: «Αποδεικνύουμε ότι η “κατάρα της μητέρας” έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ζωή των ανδρών από όσο φανταζόμασταν, συμβάλλοντας στον σχηματισμό γενετικών μεταλλαγών που προκαλούν την γρηγορότερη γήρανση των ανδρών», είπε. 

Τα στοιχεία της έρευνας προέκυψαν από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε έντομα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πλέον πως τα μιτοχόνδρια αποτελούν σημεία-κλειδιά για την μελέτη της ζωής, ενώ παλιότερες έρευνές τους είχαν επίσης υποδείξει πως παίζουν σημαντικό ρόλο και στην υπογονιμότητα. Να σημειωθεί πως οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο περίπου τέσσερα χρόνια περισσότερα από τους άνδρες, ενώ στον πλανήτη υπάρχουν εννιά φορές περισσότερες γυναίκες άνω των 100 ετών σε σύγκριση με τους αιωνόβιους άνδρες. 

Πηγή: Telegraph

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v