Truvada: Εγκρίθηκε το φάρμακο για τη πρόληψη του AIDS

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) έδωσε το πράσινο φως για τη κυκλοφορία του σκευάσματος Truvada, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HIV σε υγιή άτομα. Όσα χρειάζεται να ξέρετε για το ελπιδοφόρο φάρμακο.
Truvada: Εγκρίθηκε το φάρμακο για τη πρόληψη του AIDS
Κατά καιρούς ακούμε για έρευνες, «θαυματουργά» εμβόλια και θεραπείες που αφορούν στον θανατηφόρο ιό του AIDS, όμως τις περισσότερες φορές είτε πέφτουν στο κενό είτε δεν παίρνουν εν τέλει την επίσημη άδεια του αμερικάνικου οργανισμού τροφίμων και φαρμάκων, γνωστού και ως FDA. Τα νέα όμως από χθες το βράδυ είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα.

Ο FDA έδωσε την έγκρισή του (με ψήφους 19 υπέρ και 3 κατά) για την εμπορία του αντιρετροϊκού φαρμάκου Truvada, του πρώτου σκευάσματος για την πρόληψη του AIDS, προκειμένου «να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού HIV σε υγιή άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν», όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση. «Το φάρμακο μπορεί να χρησημοποιηθεί προληπτικά προτού ο χρήστης του να έρθει σε επαφή με τον ιό σε συνδυασμό με ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές, όπως η χρήση προφυλακτικών και άλλων μέσων», υπογραμμίζει ο FDA και τονίζει πως το Truvada δεν αντικαθιστά τις σεξουαλικές προφυλάξεις.

Το φάρμακο, το οποίο κατασκευάζεται από την Gilead Sciences, Inc., λαμβάνεται μια φορά την ημέρα σε συνδυασμό με άλλα χάπια κατά του HIV και περιέχει έναν νουκλεοσιδικό αναστολέα που εμποδίζει τον ιό να πολλαπλασιαστεί στο σώμα. Πέρα από αυτό, το φάρμακο έδειξε σε κλινικές δοκιμές ότι έχει και προληπτική δράση, καθώς σε έρευνες που έγιναν την περίοδο 2007-2009 μείωσε κατά 44% τον κίνδυνο μόλυνσης σε ομοφυλόφιλους άνδρες που χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα και προφυλακτικό. Άλλες έρευνες έδειξαν πως το Truvada μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης έως και 75% σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, από τα οποία ο ένας σύντροφος είναι οροθετικός.

Οι παρενέργειες του φαρμάκου απασχόλησαν αρκετά την επιτροπή εγκρίσεων του οργανισμού, καθώς περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ναυτία, εμετούς, ζαλάδες, μείωση της όρεξης, διάρροια, τοξικότητα σε νεφρά και συκώτι και απώλεια οστικής πυκνότητας. Σε κάθε περίπτωση, το φάρμακο αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμα πολύτιμο «εργαλείο» στην αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού. Το κόστος πάντως της μηνιαίας θεραπείας, ανέρχεται στα 1.200 δολάρια.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v