Το άγχος μάς κρατά… συναχωμένους

Όταν ο οργανισμός μας είναι ήδη «χτυπημένος» από συναισθηματικά προβλήματα και οικονομικές έγνοιες, πόσο να αντέξει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα; Αναρωτήθηκαν οι επιστήμονες και τελικά συνέδεσαν το κοινό κρύωμα με τις συνέπειες του στρες.
Το άγχος μάς κρατά… συναχωμένους
Για όλα φταίει η… κορτιζόλη. Αυτή η καταραμένη ορμόνη που μέρα παρά μέρα συναντάμε ως πρωταγωνίστρια σε κάποια επιστημονική έρευνα, όπου αποδεικνύεται ότι η «ορμόνη του στρες» ευθύνεται για πολλά δεινά του οργανισμού μας. Αυτή τη φορά (δεν θα σας φανεί παράξενο), η κορτιζόλη ξαναχτυπά, σε μελέτη που καταδεικνύει τις βλαβερές συνέπειές της που σχετίζονται με το κοινό κρύωμα.
Ο ρόλος λοιπόν της κορτιζόλης, η οποία εκκρίνεται όσο νιώθουμε έντονο άγχος, είναι σημαντικός στην εξασθένηση της άμυνας του οργανισμού μας, καθώς καταστέλλει προσωρινά το ανοσοποιητικό σύστημα και την απόκρισή του σε ιούς και βακτήρια. 

Σε περιπτώσεις χρόνιου στρες, ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν: Το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται λιγότερο ευαίσθητο στην δράση της κορτιζόλης, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα, το μόνιμο άγχος να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα παραπάνω.

Το πρώτο εύρημα ωστόσο είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την «ροπή» των αγχωδών ανθρώπων στο κοινό κρύωμα, υποστηρίζουν οι μελετητές. Ο βήχας και τα φταρνίσματα για παράδειγμα δεν αποτελούν την άμεση συνέπεια του ιού, αλλά τα «υποπροϊόντα της ανοσοποιητικής απόκρισης στο μικρόβιο. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν από πείραμα, κατά το οποίο δόθηκαν στους συμμετέχοντες ρινικές σταγόνες με τον ιό του κρυώματος, αφού μελετήθηκε το ψυχολογικό τους προφίλ, ώστε να διαπιστώσουν αν η ψυχολογική τους κατάσταση θα επηρεάσει την πορεία του κρυώματος. 

«Η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ρυθμίσει την φλεγμονή προδικάζει το ποιος θα παρουσιάσει κρύωμα, αλλά το ακόμα πιο σημαντικό είναι πως εξηγεί τον τρόπο που το άγχος “προωθεί” την ασθένεια», δήλωσε ο Dr. Sheldon Cohen, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh. Με τα δεδομένα που προέκυψαν από αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες ελπίζουν να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με την επίδραση του άγχους και σε άλλες ασθένειες, καθώς και να συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών στους πάσχοντες από χρόνιο στρες.  

Πηγή: Time.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v