Aids: Η κρίση φέρνει… κρούσματα

Τριάντα χρόνια από την εμφάνιση του ιού, ο HIV παραμένει πιο επίκαιρος- και θανατηφόρος - από ποτέ. Τα νέα επιστημονικά δεδομένα, η κατάσταση στην Ελλάδα και στον κόσμο και απαντήσεις σε δέκα ερωτήσεις που αφορούν όλους μας.
Aids: Η κρίση φέρνει… κρούσματα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

“It is bad enough that people are dying of AIDS, but no one should die of ignorance.” (Είναι ήδη αρκετά άσχημο ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν από AIDS, αλλά κανείς δεν θα πρέπει να πεθαίνει από άγνοια)
Elizabeth Taylor, Αγγλίδα ηθοποιός, 1932 – 2011

Τα παραπάνω λόγια της Elizabeth Taylor συνοψίζουν ιδανικά τη φιλοσοφία πίσω από τις κατά καιρούς εκστρατείες ενάντια στην θανατηφόρα νόσο και αλλοίμονο αν περιμέναμε την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS για να ευαισθητοποιηθούμε και να μάθουμε τους τρόπους προστασίας. Δυστυχώς, οι παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες όχι μόνο δεν βοηθούν στην ενημέρωση του κόσμου πάνω στο σημαντικό αυτό ζήτημα, αλλά συνδράμουν στην αύξηση των ποσοστών εξάπλωσης του ιού σε παγκόσμια κλίμακα, με την Ελλάδα να μην μένει «απέξω».

Όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα, ο κίνδυνος μόλυνσης από HIV εξαιτίας της χρήσης ηρωίνης έχει σημειώσει άνοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς η οικονομική κρίση μειώνει το budget των χρηστών, με αποτέλεσμα αμφιβόλου υγιεινής πρακτικές. Στην Ελλάδα μάλιστα, η οποία ιστορικά παρουσίαζε χαμηλά ποσοστά HIV, παρατηρήθηκε έξαρση, με 170 περιπτώσεις μόλυνσης μόνο κατά τον Ιούλιο, σύμφωνα με την αναφορά της Επιτροπής Φαρμακευτικών Ουσιών της Ε.Ε.

Βίντεο του HIV τη στιγμή που μολύνει τα κύτταρα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος:



Μέχρι σήμερα 11.500 χιλιάδες Έλληνες έχουν προσβληθεί από την λοίμωξη, οι «αδιάγνωστοι» οροθετικοί είναι περίπου 16.000, ενώ όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, κ. Μάριος Λαζανάς σε συνέντευξή του στο iatronet, η αύξηση των κρουσμάτων στους τοξικομανείς φέτος σε σχέση με πέρυσι άγγιξε το «διαστημικό» ποσοστό του 1250%! To γεγονός όμως ότι η νόσος παρουσιάζει έξαρση στους τοξικομανείς δεν θα πρέπει να αποτελεί σημάδι εφησυχασμού. Το AIDS μας αφορά όλους και όλοι κινδυνεύουμε εξίσου από αυτό ανεξαρτήτως χρώματος, ηλικίας, σεξουαλικών προτιμήσεων και κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

Τα νέα δεδομένα

Το 2011 συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από την εμφάνιση του AIDS και 15 χρόνια από την πρώτη εφαρμογή της ισχυρής συνδυαστικής αντιρετροϊκής θεραπείας (HAART) και όμως, το AIDS εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα
. Το έτος που διανύουμε πάντως, σύμφωνα με τις γνώμες των ειδικών, πιθανότατα να αποτελέσει έτος καμπής όσον αφορά την αντιμετώπιση του ιού, καθώς έγινε φανερό ότι η HAART και κυρίως η πρωιμότερη χορήγησή της, δεν ωφελεί μόνο θεραπευτικά, αλλά μπορεί να προφυλάξει από την μετάδοση της νόσου, τόσο σε ατομικό όσο και σε πληθυσμιακό επίπεδο. Η αγωγή σε συνδυασμό πάντα με τη λήψη και όλων των άλλων πολύ σημαντικών προφυλακτικών μέτρων είναι δυνατόν να περιορίσει την εμφάνιση νέων μολύνσεων και να αναχαιτίσει την εξάπλωση της νόσου.

Εντός του 2012 μάλιστα, αναμένεται να κυκλοφορήσουν δυο νέα αντιρετροϊκά φάρμακα: η ριλπιβιρίνη, ένας δεύτερης γενεάς μη νουκλεοσιδικός αναστολέας και ένας σταθερός συνδυασμός τεσσάρων αντιρετροϊκών φαρμάκων (Quad, συνδυασμός elvitegravir, cobicistat και Truvada) σε ένα δισκίο.

Όσον αφορά το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του ιού όμως, τα αποτελέσματα προς το παρόν δεν είναι ενθαρρυντικά μιας και οι προσπάθειες για την ανάπτυξή του δεν έχουν καρποφορήσει. Πρόσφατες πρόοδοι ωστόσο, στον τομέα απέδειξαν για πρώτη φορά ότι η κατασκευή ενός αποτελεσματικού προφυλακτικού εμβολίου είναι επιστημονικά δυνατή παρέχοντας έτσι ελπίδες για το μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή και συνεχής ενημέρωση, η λήψη προφυλακτικών μέτρων και η έγκαιρη θεραπεία μπορούν να γίνουν το καλύτερο… εμβόλιο στη μάχη κατά του AIDS. Έτσι για ακόμα μια φορά φέτος, δίνουμε απαντήσεις στις δέκα πιο συνηθισμένα ερωτήσεις γύρω από τον HIV.

Τι είναι ο HIV;

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus) είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ο ιός δηλαδή που προκαλεί το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, όγκους και άλλες ασθένειες.

Πώς δρα ο HIV;

O ιός καταστρέφει μία κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που λέγονται CD4+ κύτταρα. Αυτή είναι μια αργή αλλά σταδιακή διαδικασία. Όταν ο αριθμός των CD4+ κυττάρων πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά ενάντια σε διάφορες λοιμώξεις ή άλλες ασθένειες όπως όγκους με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μερικές χαρακτηριστικές νόσοι τις οποίες ένα οροαρνητικό άτομο θα μπορούσε κάτω από συνήθεις συνθήκες να αντιμετωπίσει.

Τι σημαίνει ότι είμαι "οροθετικός";

Σημαίνει ότι έχετε μολυνθεί από τον ιό HIV. Ο ιός κυκλοφορεί μέσα στο σώμα σας. Στα αρχικά στάδια αυτό δεν προκαλεί κάποια ιδιαίτερα προβλήματα και γι’ αυτό δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε. Είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε πάρα πολύ καλά.

Τι σημαίνει ότι "έχω αναπτύξει AIDS";

Όταν ο HIV καταστρέψει σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα, τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά σε διάφορες λοιμώξεις ή άλλες ασθένειες που συνήθως δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα στους υπόλοιπους ανθρώπους. Εάν αναπτύξετε μία από αυτές τις λοιμώξεις ή νόσους τότε έχετε αναπτύξει AIDS.

To AIDS μεταδίδεται με το φιλί;

Όχι, ο HIV δεν μεταδίδεται με το φιλί δεδομένου ότι στο σάλιο υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες του ιού. Παρ’ όλα αυτά οι πιθανότητες αυξάνονται αν κάποιος έχει μια ανοικτή πληγή μέσα στο στόμα του (αύθα, ουλίτιδα κτλ.)

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Ο ιός μεταδίδεται με:
* Την σεξουαλική επαφή με κάποιο οροθετικό άτομο χωρίς χρήση προφυλακτικού. Ο ιός βρίσκεται στο αίμα, τα σπερματικά, προσπερματικά και κολπικά υγρά και μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας μέσω μικροσκοπικών ή μεγαλύτερων πληγών στο δέρμα σας ή μέσω του κόλπου, του πρωκτού, του πέους και του στόματος. Η ταυτόχρονη ύπαρξη άλλων σεξουαλικών μεταδιδομένων νοσημάτων ευνοεί την μετάδοση του ιού.

* Την κοινή χρήση συριγγών και βελόνων ή άλλων εργαλείων για την προετοιμασία υλικού για την χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών

* Από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού

Μπορώ να κολλήσω τον ιό από το στοματικό σεξ;

Το AIDS μεταδίδεται μέσω οποιασδήποτε σεξουαλικής οδού, με μόνη διαφορά τα ποσοστά της πιθανότητας μετάδοσης. Επομένως, λόγω της εισόδου των προσπερματικών ή σπερματικών υγρών ή κολπικών υγρών στη στοματική κοιλότητα η μετάδοση είναι δυνατή και στο στοματικό σεξ.

Πώς μπορώ να μάθω εάν έχω μολυνθεί από τον HIV;

Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει εάν έχει μολυνθεί με τον ιό του AIDS, κάνοντας το τεστ αντισωμάτων του ιού στο αίμα. Απαιτούνται συνήθως δύο ή τρεις μήνες από τη στιγμή που κάποιος μολύνθηκε έως τη στιγμή που αντισώματα μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα, αν και το μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα. Εάν κάποιος πιστεύει ότι έχει μολυνθεί πρέπει να περιμένει δύο έως τρεις μήνες πριν κάνει το τεστ.

Θετικό αποτέλεσμα δε σημαίνει ότι κάποιος έχει AIDS, μόνο ότι μολύνθηκε από τον ιό του AIDS, καθώς το τεστ δεν μπορεί να προσδιορίσει εάν και πότε κάποιος θα εκδηλώσει την ασθένεια.

Πού μπορώ να κάνω εξέταση για να δω αν έχω AIDS;

Η εξέταση μπορεί να γίνει επί πληρωμή σε μικροβιολογικό εργαστήριο ή σε ορισμένα νοσοκομεία και κέντρα αναφοράς AIDS δωρεάν και ανώνυμα. Στην Αθήνα μπορεί να γίνει στα παρακάτω νοσοκομεία: Τζάνειο, Συγγρού, Ευαγγελισμός, Ερυθρός Σταυρός, Γενικό Κρατικό, Αττικό Χαϊδαρίου, ΙΚΑ Πεντέλης και Υγειονομική Σχολή. Εκτός Αθηνών στο ΑΧΕΠΑ Θεσ/νίκης, και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Ηρακλείου, Πάτρας, Λάρισας, Αλεξανδρούπολης.

Τι κάνω σε περίπτωση που έχω μολυνθεί;

Απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο κέντρο. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό μπορούν πλέον να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα χάρη σε νέα φάρμακα και θεραπείες.

Σημειώστε και αυτό:

Την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑΙDS, το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου Και Πρόληψης Νοσημάτων) θα βρίσκεται, με ειδικά διαμορφωμένο stand στον πολυχώρο ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος θα φιλοξενήσει το 4ο φεστιβάλ εικαστικών καλλιτεχνών Bazaarts Exclusive. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί συναυλία από καλλιτέχνες όπως η Πηνελόπη Αναστασοπούλου με τη μπάντα της Mamacita on fire, ο Μηδενιστής και οι Soul Mates.

Για τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης Bazaarts Exclusive, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.bazaarts.gr 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v