ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Οι διακοπές του ύπνου βλάπτουν σοβαρά τη μνήμη

Ξυπνάτε στον ύπνο σας; Μόλις βρήκατε τι φταίει για την αδύναμη μνήμη σας. Σε αυτό, τουλάχιστον, το συμπέρασμα κατέληξαν Βρετανοί επιστήμονες που μελέτησαν τις συνέπειες του διακεκομμένου ύπνου στη μνήμη των ποντικιών.

Οι διακοπές του ύπνου βλάπτουν σοβαρά τη μνήμη

Ο διακεκομμένος ύπνος επηρεάζει τις λειτουργίες της μνήμης, σύμφωνα με έρευνα της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Τα ευρήματα της έρευνας πιθανότατα εξηγούν τα προβλήματα μνήμης που συνδέονται με σύνδρομα όπως το Αλτσχάιμερ και η άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα ποντίκια τα οποία ξυπνούσαν και ξανακοιμούνταν δυσκολεύονταν να αναγνωρίσουν οικεία αντικείμενα. Σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς του ύπνου, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τον βαθύ ύπνο για να αξιολογήσει τα γεγονότα της ημέρας και να αποφασίσει τι θα κρατήσει.

Στην έρευνα μελετήθηκε ο ύπνος που διακοπτόταν, αλλά δεν διαρκούσε λιγότερο και δεν ήταν λιγότερο βαθύς από τον κανονικό ύπνο των ποντικιών. Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε λέγεται οπτογενετική, η οποία επεμβαίνει γενετικά σε συγκεκριμένα κύτταρα έτσι ώστε να μπορούν να ελεγχθούν από το φως. Οι ερευνητές «πείραξαν» έναν συγκεκριμένο τύπο εγκεφαλικού κυττάρου, που ελέγχει την εναλλαγή μεταξύ ύπνου και ξύπνιου.

Εν συνεχεία, εξέπεμψαν φως στον εγκέφαλο των ποντικιών ενώ κοιμούνταν, έτσι ώστε να διακόψουν τον ύπνο τους χωρίς να επηρεάσουν την συνολική διάρκεια ή την ποιότητά του. Τα ποντίκια έπειτα τοποθετήθηκαν σε ένα κουτί με δύο αντικείμενα, ένα εκ των οποίων είχαν συναντήσει προηγουμένως. Η φυσική αντίδραση θα ήταν να περάσουν περισσότερο χρόνο εξετάζοντας το νέο αντικείμενο. Τα ποντίκια που είχαν κοιμηθεί κανονικά έκαναν ακριβώς αυτό. Τα ποντίκια, όμως, που είχαν ξυπνήσει και ξανακοιμηθεί ενδιαφέρονταν εξίσου για τα δύο αντικείμενα, πράγμα που δείχνει ότι οι αναμνήσεις τους είχαν επηρεαστεί.

«Ο συνεχής ύπνος είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που χάνεται ως αποτέλεσμα διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με τη μνήμη, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ» δήλωσε ο δρ. Luis de Lecea, επικεφαλής της έρευνας.

Διακοπές στον ύπνο αντιμετωπίζουν επίσης οι εθισμένοι στο αλκοόλ, και όσοι υποφέρουν από άπνοια –μία κατάσταση κατά την οποία ο λαιμός στενεύει ή κλείνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, κάνοντάς μας να ξυπνάμε.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για κάποια πιθανή σύνδεση αίτιου-αιτιατού μεταξύ του διακεκομμένου ύπνου και των παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ. Κατάλήγουν, πάντως, ότι «ανεξάρτητα από την συνολική διάρκεια ή το πόσο βαθύς είναι ο ύπνος, ένα minimum διάστημα συνεχούς ύπνου είναι απαραίτητο για την σταθεροποίηση της μνήμης».

Πηγή: BBC.co.uk
Η.Κ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2