«Παυσίπονα» tips για… γερά στομάχια

Από το πατροπαράδοτο χαμομήλι μέχρι την πιπερόριζα και από την μαγειρική σόδα μέχρι τα μυστικά του λεμονιού, ακολουθούν οκτώ φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε τον στομαχόπονο που σας ταλαιπωρεί.
«Παυσίπονα» tips για… γερά στομάχια
Ακόμη και τα πιο «γερά στομάχια» κάποια στιγμή βρίσκουν τον δάσκαλό τους. Είτε πρόκειται για απλές περιπτώσεις «βαρυστομαχιάς» και δυσπεψίας είτε ο πόνος συνοδεύει πιο επίμονες περιπτώσεις κολικών ή δυσκοιλιότητας, ο πόνος στην συγκεκριμένη περιοχή είναι ικανός να μας «διπλώσει».

Ευτυχώς για εμάς, η φύση έχει προνοήσει, εφοδιάζοντάς μας με τα κατάλληλα φυσικά πολεμοφόδια -ήτοι συστατικά που μπορούμε εύκολα να προμηθευτούμε και να δοκιμάσουμε σε περιπτώσεις στομαχικών προβλημάτων για να ανακουφίσουμε τον πόνο. Προσοχή: Οι παρακάτω προτάσεις αφορούν την αντιμετώπιση του πόνου και όχι των παθήσεων και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την θεραπεία από έναν ειδικό. Σε σοβαρές περιπτώσεις και όταν ο πόνος χρονίζει ή είναι έντονος, η επίσκεψη στον γιατρό επιβάλλεται.

*Πιπερόριζα
Περισσότερο γνωστό με την αγγλική ονομασία του, το ginger εκτός από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, αποτελεί και έναν σημαντικό βοηθό στην σωστή πέψη και την ανακούφιση από τον στομαχόπονο. Ιδανικός τρόπος κατανάλωσής του είναι η παρασκευή ενός φυσικού ροφήματος από φρέσκια πιπερόριζα, αλλά στην αγορά μπορείτε να βρείτε και έτοιμες συσκευασίες τσαγιού από ginger. Προσοχή χρειάζεται στα ευαίσθητα σε πικάντικα τρόφιμα στομάχια, αφού η πιπερόριζα ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

*Μέντα
Όπως και η πιπερόριζα, η φρέσκια μέντα μπορεί να ηρεμήσει και τα πιο «ανήσυχα» στομάχια. Αρκούν μερικά φυλλαράκια σε ζεστό νερό για να φτιάξετε ένα καταπραϋντικό ρόφημα, ενώ ακόμη και το μάσημα ενός φύλλου μέντας μπορεί επίσης να σας ανακουφίσει. Το τσάι μέντας θεωρείται πολύ καλό «όπλο» ενάντια στους πόνους της περιόδου για τις γυναίκες, ενώ γενικότερα μπορεί να βοηθήσει και στην πέψη. Αντίθετα, οι καραμέλες μέντας δεν θεωρούνται εξίσου αποτελεσματικές, εξαιτίας κυρίως της ζάχαρης που περιέχουν.

*Γλυκόριζα και μάραθος
Αυτά τα δύο βότανα έχουν εκτός από παρόμοια γεύση, παρόμοιες ευεργετικές ιδιότητες για τα «αναστατωμένα» στομάχια – πολλά καταπραϋντικά ροφήματα άλλωστε τα αναφέρουν στα συστατικά τους. Μασήστε λίγο μάραθο μετά από ένα γεύμα που σας φούσκωσε ή δοκιμάστε τσάι με αυτά τα μυρωδικά για να δείτε αν σας βοηθούν. Προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

*Χαμομήλι
Ανακουφίζει τον στομαχόπονο και καλμάρει τα νεύρα. Η «δύο σε ένα» δράση του χαμομηλιού το κάνει νούμερο ένα «αποκούμπι» μας όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε εξαιτίας μιας στομαχικής διαταραχής, αφού σε αντίθεση με άλλα ροφήματα τσαγιού δεν περιέχει καφεΐνη. Για έξτρα βοήθεια στον στομαχόπονο, προσθέστε μερικές σταγόνες λεμόνι, ή καταφύγετε στην επόμενη λύση…

*Λεμονόνερο
Ελλείψει πιπερόριζας, μέντας και των υπόλοιπων βοτάνων, μπορείτε πάντα να καταφύγετε στον «χαμαιλέοντα» των καρπών της κουζίνας σας, το λεμόνι. Στύψτε μισό λεμόνι σε μία κούπα ζεστό νερό και δείτε άμεσα τα καταπραϋντικά του αποτελέσματα.

*Ζεστό αλατόνερο
Ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχετε ούτε λεμόνι στην κουζίνα σας, σίγουρα θα έχετε νερό και αλάτι. Ζεστάνετε λίγο νερό και προσθέστε ένα κουταλάκι αλάτι, πιείτε το… μια κι έξω και θα διαπιστώσετε ότι εκτός από τον λαιμό, το αλατόνερο ανακουφίζει και το στομάχι. Αποφύγετε αυτή την λύση αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας που περιορίζει τις δυνατότητες πρόσληψης αλατιού στο διαιτολόγιό σας.
*Tip: Παρόμοιες ευεργετικές για το στομάχι ιδιότητες έχουν σημειωθεί και για την ίδια ποσότητα μαγειρικής σόδας σε ζεστό νερό.

*Σπαθόχορτο
Είναι γνωστό και ως… βάλσαμο –και η ονομασία του τα λέει όλα. Το σπαθόχορτο είναι ένα από τα πιο «περιβόητα» για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους βότανα της φύσης και μάλιστα συναντάται άφθονο στην ελληνική ύπαιθρο. Σε ειδικά καταστήματα με φυτικά προϊόντα θα βρείτε είτε φύλλα βάλσαμου, τα οποία θα βράσετε σε νερό για να ετοιμάσετε ένα καταπραϋντικό ρόφημα, είτε βαλσαμέλαιο, το οποίο εκτός από τα δερματολογικά του «κατορθώματα» βοηθά επίσης τα πονεμένα στομάχια.

Πηγή: Wisebread
Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v