Έρευνα: Το ισχυρό φύλο είναι οι γυναίκες

Φτιαγμένες από ζάχαρη; Όχι ακριβώς, λένε οι επιστήμονες που βρήκαν ότι οι γυναίκες είναι γενετικά πολύ πιο ανθεκτικές από τους άντρες στις ασθένειες, καταρρίπτοντας για μία ακόμη φορά τον μύθο του «ασθενούς φύλου».
Έρευνα: Το ισχυρό φύλο είναι οι γυναίκες
Παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις περί του εναντίου, ο προσδιορισμός «ασθενές φύλο» εξακολουθεί ως στερεότυπο να είναι συνώνυμο της γυναίκας. Νέα έρευνα όμως, όχι μόνο μας επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες είναι δυνατότερες από τους άντρες (κάτι είχαμε υποψιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες), αλλά και ότι είναι γενετικά προγραμματισμένες ώστε να αντέχουν περισσότερο στις μολύνσεις και σε ορισμένες ασθένειες όπως ο καρκίνος.

XX vs XY: 1-0

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ghent στο Βέλγιο διαπίστωσαν ότι το μυστικό για το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών κρύβεται στο επιπλέον χρωμόσωμα Χ που διαθέτουν. To συγκεκριμένο χρωμόσωμα είναι γεμάτο με μόρια μικρο-RNA, που συμβαίνει να είναι το «α και το ω» στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι άντρες έχουν μόνο ένα χρωμόσωμα X, ενώ οι γυναίκες δύο. Έτσι, εκεί που αποτυγχάνει το πρώτο, επεμβαίνει το δεύτερο. Ίσως γι’ αυτό οι περισσότεροι άντρες είναι τόσο «κακοί ασθενείς», ανίκανοι να διαχειριστούν έστω και ένα μικρό κρύωμα, ενώ οι γυναίκες μπορούν να λειτουργούν κανονικά στην καθημερινότητά τους ακόμη κι όταν είναι άρρωστες.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα του Ghent, Dr. Claude Libert, το επιπλέον χρωμόσωμα Χ έχει κι άλλα πλεονεκτήματα: «Οι στατιστικές δείχνουν ότι στους ανθρώπους, όπως και σε άλλα θηλαστικά, τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά και είναι πιο ικανά να αντιμετωπίσουν τη σήψη, τη μόλυνση ή το τραύμα».

Φυσικά, όπως και με όλα τα καλά στη ζωή, υπάρχουν και ορισμένες αρνητικές πλευρές στο πανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πιο «ακραίες» αντιδράσεις στις μολύνσεις, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτοάνοσες ασθένειες και να παθαίνουν πιο σοβαρές κρίσεις γρίπης.

Πάντως σίγουρα δεν θα τις ακούσετε ποτέ να παραπονιούνται!

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v