ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Δωρεά Οργάνων: Δότες από την Κρήτη έσωσαν 10 συνανθρώπους μας

Οι ζωές δέκα συνανθρώπων μας σώθηκαν την τελευταία εβδομάδα χάρη σε δύο δότες οργάνων από την Κρήτη, η οποία αναδεικνύεται σε σημαντικό «τροφοδότη» ζωής των ελληνικών νοσοκομείων. Δείτε τι δηλώνει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.

Δωρεά Οργάνων: Δότες από την Κρήτη έσωσαν 10 συνανθρώπους μας

Ανεκτίμητο σωτήριο δώρο για δέκα Έλληνες στάθηκε η τελευταία πράξη της ζωής δύο συνανθρώπων μας που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Κρήτη την προηγούμενη εβδομάδα. Οι δύο άνδρες ήταν δότες οργάνων και έτσι χάρισαν τη ζωή σε δέκα ασθενείς που περίμεναν το πολυπόθητο μόσχευμα.

Μάλιστα, όπως δηλώνει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, τα κρητικά νοσοκομεία αναγνωρίζονται ως σημαντικοί παράγοντες στο πρόγραμμα δωρεάς οργάνων της χώρας, καθώς όχι μόνο έσωσαν δέκα ανθρώπους σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών, αλλά μέχρι τώρα, 37 δότες στα γενικά νοσοκομεία του νησιού έχουν διατηρήσει στην ζωή άλλους 90 Έλληνες, με πρωτοπόρο την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Οι δύο πρόσφατες δωρεές πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 26-30 Αυγούστου στο Νοσοκομείο Χανίων και στο Π.Ν. Ηρακλείου. Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, η δωρεά από το Νοσοκομείο Χανίων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Αυγούστου, έπειτα από τη διάγνωση του θανάτου του άτυχου 48χρονου και τη συναίνεση των συγγενών του στη δωρεά των οργάνων του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιατροί και το προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του νοσοκομείου κατέβαλαν άοκνες προσπάθειες για την επιτυχή έκβαση των απαραίτητων διαδικασιών πάντοτε σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Μ. Τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες του Σαββάτου 27 Αυγούστου το ήπαρ μεταμοσχευόταν σε ασθενή της κλινικής μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ενώ οι δύο νεφροί μεταμοσχεύτηκαν σε νεφροπαθείς υποψηφίους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών.

Ο 43χρονος δότης οργάνων από το ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η. επίσης χάρισε ζωή σε δύο νεφροπαθείς από το Λαϊκό και από τον Ευαγγελισμό, ενώ η καρδιά μεταμοσχεύτηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Οι μεταμοσχευτικές ομάδες έφθασαν στο Ηράκλειο το πρωί της Δευτέρας και ήδη μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας τα όργανα είχαν μεταμοσχευθεί στους πρώτους ασθενείς του Εθνικού Μητρώου υποψήφιων ληπτών οργάνων του Ε.Ο.Μ.

Οι κερατοειδείς και από τους δύο δότες της Κρήτης μεταμοσχεύτηκαν σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης από την κλινική μεταμοσχεύσεων του ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ κ. Αναστάσιος Χατζής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η μετουσίωση του τέλους της ζωής ενός ανθρώπου σε ελπίδα και θεραπεία ασθενών τιμά απεριόριστα τη μνήμη του άτυχου εκλιπόντος και εξυψώνει ηθικά την οικογένεια του αλλά και όλους όσοι συνέβαλλαν σε αυτή τη «γέφυρα ζωής». Η Δωρεά Οργάνων στη πράξη απαιτεί μεγαλοψυχία από τη πλευρά της οικογένειας του δότη καθώς και ευαισθησία και επιστημονική επάρκεια από τη πλευρά των ιατρών που συντονίζουν την όλη διαδικασία.

Αντίστοιχη προσφορά οργάνων από όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας θα συνέβαλε στην ελαχιστοποίηση ταλαιπωρίας χιλιάδων ασθενών και θα υποσχόταν την άμεση αποκατάσταση σε όλους όσοι περιμένουν για ένα μόσχευμα. Με σκοπό και την αύξηση των διαθέσιμων μοσχευμάτων, η υποστήριξη των Μ.Ε.Θ. από τη πολιτεία, για τη διευκόλυνση του σημαντικού έργου τους, είναι εκ των ων ουκ άνευ».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2