ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Η μνησικακία βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η κατάθλιψη και το άγχος δεν είναι οι μόνες ψυχολογικές καταστάσεις που καταλήγουν σε ψυχοσωματικά προβλήματα, σκέφτηκαν οι ερευνητές και μελέτησαν τις ανθυγιεινές συνέπειες της… μνησικακίας. Μάθετε πώς να τις αντιμετωπίσετε.

Η μνησικακία βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η ζωή μόνο δίκαιη δεν είναι και γι’ αυτό, κάθε μέρα βρίσκουμε πολλές αφορμές να θυμώσουμε. Πολύ συχνά, ωστόσο, δεν μένουμε εκεί, αλλά μας μένει για αρκετό καιρό η πικρία προς όσους μας αδίκησαν. Το να κρατάμε κακία, όμως, σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου “Embitterment” μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες στην σωματική μας υγεία.

Η επίδραση των αρνητικών συναισθημάτων είναι τόσο έντονη που οι συγγραφείς θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ένας νέος όρος διάγνωσης, που να αποκαλείται μετατραυματική διαταραχή «πικρίας», για όσους δεν μπορούν να συγχωρέσουν τους ανθρώπους που τους αδίκησαν, όπως αναφέρει η ιατρική συντάκτης του CNN Elizabeth Cohen.

Όπως και άλλα αρνητικά συναισθήματα –περιλαμβανομένων αυτών της κατάθλιψης και του στρες- η μνησικακία έχει σωματικές συνέπειες: υψηλή πίεση, αύξηση των παλμών, αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Όσο περισσότερο κρατάμε κακία, τόσο πιο πιθανό είναι τα αρνητικά μας συναισθήματα να επηρεάσουν την καρδιά και την υγεία μας.

«Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αρνητική πνευματική κατάσταση προκαλεί καρδιακά προβλήματα μας άφησαν έκπληκτους», δήλωσε ο Dr. Charles Raison, καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Emory University. «Τα ευρήματα είναι εξίσου στοιχειοθετημένα με αυτά για το κάπνισμα, και το μέγεθος των συνεπειών είναι το ίδιο», συμπλήρωσε.

Φυσικά, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις στιγμές θυμού ή να νιώσουμε πικρία και μνησικακία κάποια στιγμή στην ζωή μας. Το ζήτημα είναι να μην το αφήσουμε να γίνει χρόνιο πρόβλημα και να διαιωνίζουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα. Γι’ αυτό και η συντάκτης του CNN δίνει μέσα από την ιατρική στήλη της συμβουλές για να μην αφήσετε τον θυμό σας να «φουντώσει».

*Ανοιχτείτε σε έναν φίλο σας σχετικά με αυτό που σας απασχολεί.
*Να θυμάστε ότι δεν είστε ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο έχουν φερθεί άδικα.
*Σκεφτείτε αν θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόσωπο που σας προκάλεσε αυτά τα συναισθήματα.
*Συνειδητοποιήστε ότι με το να κρατάτε κακία, βλάπτετε μόνο τον εαυτό σας.
*Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από την αντίθετη σκοπιά.

Πηγή: Time.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2