ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Η μνησικακία βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η κατάθλιψη και το άγχος δεν είναι οι μόνες ψυχολογικές καταστάσεις που καταλήγουν σε ψυχοσωματικά προβλήματα, σκέφτηκαν οι ερευνητές και μελέτησαν τις ανθυγιεινές συνέπειες της… μνησικακίας. Μάθετε πώς να τις αντιμετωπίσετε.

Η μνησικακία βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η ζωή μόνο δίκαιη δεν είναι και γι’ αυτό, κάθε μέρα βρίσκουμε πολλές αφορμές να θυμώσουμε. Πολύ συχνά, ωστόσο, δεν μένουμε εκεί, αλλά μας μένει για αρκετό καιρό η πικρία προς όσους μας αδίκησαν. Το να κρατάμε κακία, όμως, σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου “Embitterment” μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες στην σωματική μας υγεία.

Η επίδραση των αρνητικών συναισθημάτων είναι τόσο έντονη που οι συγγραφείς θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ένας νέος όρος διάγνωσης, που να αποκαλείται μετατραυματική διαταραχή «πικρίας», για όσους δεν μπορούν να συγχωρέσουν τους ανθρώπους που τους αδίκησαν, όπως αναφέρει η ιατρική συντάκτης του CNN Elizabeth Cohen.

Όπως και άλλα αρνητικά συναισθήματα –περιλαμβανομένων αυτών της κατάθλιψης και του στρες- η μνησικακία έχει σωματικές συνέπειες: υψηλή πίεση, αύξηση των παλμών, αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Όσο περισσότερο κρατάμε κακία, τόσο πιο πιθανό είναι τα αρνητικά μας συναισθήματα να επηρεάσουν την καρδιά και την υγεία μας.

«Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αρνητική πνευματική κατάσταση προκαλεί καρδιακά προβλήματα μας άφησαν έκπληκτους», δήλωσε ο Dr. Charles Raison, καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Emory University. «Τα ευρήματα είναι εξίσου στοιχειοθετημένα με αυτά για το κάπνισμα, και το μέγεθος των συνεπειών είναι το ίδιο», συμπλήρωσε.

Φυσικά, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις στιγμές θυμού ή να νιώσουμε πικρία και μνησικακία κάποια στιγμή στην ζωή μας. Το ζήτημα είναι να μην το αφήσουμε να γίνει χρόνιο πρόβλημα και να διαιωνίζουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα. Γι’ αυτό και η συντάκτης του CNN δίνει μέσα από την ιατρική στήλη της συμβουλές για να μην αφήσετε τον θυμό σας να «φουντώσει».

*Ανοιχτείτε σε έναν φίλο σας σχετικά με αυτό που σας απασχολεί.
*Να θυμάστε ότι δεν είστε ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο έχουν φερθεί άδικα.
*Σκεφτείτε αν θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόσωπο που σας προκάλεσε αυτά τα συναισθήματα.
*Συνειδητοποιήστε ότι με το να κρατάτε κακία, βλάπτετε μόνο τον εαυτό σας.
*Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από την αντίθετη σκοπιά.

Πηγή: Time.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Μην τον φοβάσαι τον πλούσιο. Τον γιο της πλύστρας να φοβάσαι."

Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν

 • 1774 - Πεθαίνει ο Λουδοβίκος ΙΕ', βασιλιάς της Γαλλίας.
  1878 - Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Παρθένης, Έλληνας ζωγράφος.
  1905 - Γεννιέται ο Μάρκος Βαμβακάρης, στιχουργός και τραγουδιστής.
  1925 - Η Κύπρος ανακηρύσσεται από την Αγγλία αποικία του Βρετανικού Στέμματος.
  1940 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ναζιστική Γερμανία εισβάλλει στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.
  1977 - Πεθαίνει η Τζόαν Κρόφορντ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v