Τεχνητή αναπνοή: Τα βήματα που σώζουν ζωές

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση λιποθυμίας ή καρδιακής ανακοπής; Τί θα πρέπει να προσέξουμε; Ο ναυαγοσώστης κ. Θεολόγος Τερζιάδης δείχνει βήμα προς βήμα στην κάμερα του In2life όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ανάνηψη με τεχνητή αναπνοή.
Τεχνητή αναπνοή: Τα βήματα που σώζουν ζωές
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τεχνητή αναπνοή ή «φιλί της ζωής». Όρος ιδιαίτερα διαδεδομένος τον τελευταίο καιρό περισσότερο… μεταφορικά για την στήριξη της Ελλάδας, παρά κυριολεκτικά. Η οικονομική διάσταση του όρου δεν θα μας απασχολήσει – τουλάχιστον στο συγκεκριμένο άρθρο – αλλά θα επικεντρωθούμε στην… ζωτική του διάσταση, η οποία είναι και η πιο σημαντική.

O όρος τεχνητή αναπνοή αναφέρεται σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να επανέλθει στην ζωή ένας άνθρωπος που δεν έχει σφυγμούς, λόγω καρδιακής προσβολής ή λιποθυμίας ή κώματος. Συμπεριλαμβάνεται στις μεθόδους που αποτελούν τα επείγοντα μέτρα της καρδιοπνευμονικής ανάνηψης, δηλαδή την πρώτη φάση της προσπάθειας αναζωογόνησης και μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για το θύμα, αν γίνει σωστά.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η τεχνητή αναπνοή αποτελεί λύση ανάγκης για έκτακτο περιστατικό και δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Επομένως, προτού ξεκινήσουμε οποιαδήποτε διαδικασία ανάνηψης στο θύμα, θα πρέπει πρώτα να καλέσουμε το 166 και να προσδιορίσουμε την ακριβή μας θέση για να έρθει βοήθεια.

Θέλοντας να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στην διαδικασία της τεχνητής αναπνοής, ζητήσαμε από τον κ. Θεολόγο Τερζιάδη, Εκπαιδευτή Ναυαγοσωστικής στην Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής να μας δείξει βήμα προς βήμα στην κάμερα όλες τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε αν μας τύχει κάποιο περιστατικό που να χρήζει άμεσης καρδιοπνευμονικής ανάνηψης.

Τον συναντήσαμε στο Base Training Studio στην Δάφνη, όπου και μας παρουσίασε ζωντανά όλη την διαδικασία της τεχνητής αναπνοής.

Δείτε το κατατοπιστικό βίντεο:

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v