ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Ελιξίριο μακροζωίας από το… Νησί του Πάσχα

Τι θα λέγατε για μερικά παραπάνω χρόνια ζωής; Η ανακάλυψη ενός νέο φαρμάκου από το έδαφος του Νησιού του Πάσχα υπόσχεται να παρατείνει την διάρκεια ζωής για δέκα περίπου χρόνια.

Ελιξίριο μακροζωίας από το… Νησί του Πάσχα

Σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου, στο Νησί του Πάσχα, ανακαλύφθηκε όπως φαίνεται το ελιξίριο της ζωής. Ο λόγος για το φάρμακο rapamycin, γνωστό και ως «φάρμακο της νεότητας», το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στο έδαφος του μυστηριώδους Νησιού.

Συγκεκριμένα, η ραπαμυκίνη είναι προϊόν ενός βακτηρίου εν ονόματι Streptomyces hygroscopicus, το οποίο ανακαλύφθηκε στην αρχή της δεκαετίας του ’70 σε δείγμα εδάφους του Νησιού. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αντιμυκητιακό, αλλά σύντομα διαπιστώθηκε ότι είχε ισχυρές ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες.
 
Πρόσφατα, χρησιμοποιήθηκε πειραματικά σε παιδιά τα οποία έπασχαν από το Σύνδρομο Προγηρίας Hutchinson-Gilford (HGPS), μια σπάνια γενετική ασθένεια η οποία επιταχύνει την διαδικασία της γήρανσης προκαλώντας τον θάνατο ακόμα σε ηλικία 12 ετών από γηρατειά.
 
Το Σύνδρομο αυτό προκαλείται από μια «ύπουλη» διαδικασία κατά την οποία μια πρωτεΐνη, η προγερίνη, αναπαράγεται σε κάθε κύτταρο του σώματος, προκαλώντας πρόωρη γήρανση.

Δρώντας κατά του Συνδρόμου, η ραπαμυκίνη «καθάρισε» τα κύτταρα από την προγερίνη, αφήνοντάς τα υγιή. Ερευνητές από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του πρωτοπόρου γενετιστή επιστήμονα Francis Collins, αναμένεται να αρχίσουν να εξετάζουν κατά πόσο το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα, μετά την ανακάλυψη ομοιοτήτων ανάμεσα στο Σύνδρομο Προγηρίας και την φυσιολογική διαδικασία γήρανσης.

Προς το παρόν, η ραπαμυκίνη χρησιμοποιείται ήδη για την ανοσοκαταστολή σε μεταμοσχεύσεις οργάνων. Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Dimitri Krainc, δήλωσε: «Ακόμα και η ελάχιστη ενεργοποίηση αυτού του ‘συστήματος αντιγήρανσης’ μπορεί να επεκτείνει την διάρκεια ζωής των κυττάρων και των οργάνων μας».

Who wants to live forever, λοιπόν;

Πηγή: Telegraph

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2