ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Άσκηση εναντίον χρόνιων πόνων σημειώσατε… άσο

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας, ακόμα και μία ώρα σωματικής άσκησης την εβδομάδα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην αντιμετώπιση χρόνιων πόνων στην μέση, τον αυχένα και τους ώμους.

Άσκηση εναντίον χρόνιων πόνων σημειώσατε… άσο

Δεν ασκείστε; Ξανασκεφτείτε το. Όπως δείχνει νέα έρευνα από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων πόνων στην μέση, τον αυχένα και τους ώμους. Ο Δρ. Paul Mork και η ομάδα του παρακολούθησαν τριάντα χιλιάδες ενήλικους, καταγράφοντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος, καθώς και την συχνότητα με την οποία αυτοί ασκούνταν, σε βάθος έντεκα χρόνων.

Αφού τους κατέταξαν σε τέσσερεις ομάδες ανάλογα με το πόσο συχνά ασκούνταν και σε άλλες τέσσερεις ανάλογα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος, εξέτασαν πόσοι από κάθε κατηγορία εμφάνισαν χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις στην μέση, τον αυχένα και τους ώμους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ένας στους δέκα εξ’αυτών εμφάνισε πόνους στην μέση, ενώ περίπου δύο στους δέκα εμφάνισαν πόνους στον αυχένα και τους ώμους.

Λαμβάνοντας υπ’όψη την ηλικία τους, τον Δείκτη Μάζας Σώματος και το πόσο συχνά καπνίζουν, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου παρατήρησε ότι όσοι ασκούνται δύο ή και παραπάνω ώρες την εβδομάδα, είχαν 25 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πόνους στην μέση μετά από έντεκα χρόνια και 20% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων πόνων στον αυχένα ή τους ώμους, σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν καθόλου.

Οι γυναίκες μάλιστα, που συμμετείχαν στην έρευνα και ασκούνταν για δύο ή παραπάνω ώρες εβδομαδιαίως, είχαν 8% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνιο πόνο στην μέση από αυτές που δεν ασκούνταν καθόλου και 9% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης χρόνιου πόνου στον αυχένα και τους ώμους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το βάρος έπαιξε και αυτό καθοριστικό ρόλο. Οι παχύσαρκοι άντρες είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τα συμπτώματα σε σχέση με τους κανονικούς, ενώ τα ίδια ποσοστά παρατηρήθηκαν και στις παχύσαρκες γυναίκες.

Ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Dr. Mork θεωρεί πως ακόμα και μία ώρα σωματικής άσκησης την εβδομάδα μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας. Όπως λέει και ο ίδιος: «Οι χρόνιοι πόνοι στην μέση και τον αυχένα είναι άκρως σημαντικοί, λόγω της σοβαρής επιρροής τους στην ποιότητα ζωής».

Πήγή: Reuters

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2