Γραφείο: Οι κίνδυνοι της καρέκλας

Σε ύπουλο εχθρό της υγείας μας αποδεικνύονται οι πολλές ώρες στην καρέκλα του γραφείου. Όλο και περισσότερες έρευνες επισημαίνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής μπροστά στον υπολογιστή. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.
Γραφείο: Οι κίνδυνοι της καρέκλας
Ολοένα και συσσωρεύονται οι ιατρικές αποδείξεις για τα δεινά που προκαλεί στην υγεία μας η καθιστική ζωή μπροστά στον υπολογιστή. Αν η καρέκλα του γραφείου αποτελεί αναπόφευκτη εργασιακή πραγματικότητα για τους περισσότερους, τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις;

Τι δείχνουν οι έρευνες
• Άρθρο του «British Journal of Sports» ανέφερε ότι αυτοί που κάθονται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να ασθενήσουν από αυτούς που κινούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανεβαίνοντας, π.χ., τα σκαλιά για να πάρουν καφέ.
• Ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας βρήκαν ότι ακόμη κι αν γυμναζόμαστε σε καθημερινή βάση, τα οφέλη της άσκησης αναιρούνται αν περνάμε τον υπόλοιπο χρόνο στην καρέκλα.
• Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι διαπίστωσαν ότι η ακινησία κλείνει τον διακόπτη για την κυκλοφορία της λιπάσης, του ενζύμου που διασπά τα τριγλυκερίδια και τα λιπαρά οξέα.
• Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Epidemiology», έδειξε ότι η παραμονή σε καθιστική θέση για παραπάνω από 6 ώρες την ημέρα αυξάνει κατά 18% τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, καρδιοπάθειας και παχυσαρκίας.
• Ειδικοί στο Βιοϊατρικό Ερευνητικό Κέντρο Pennington στη Λουιζιάνα, ανέλυσαν τον τρόπο ζωής περίπου 17.000 ατόμων κατά τη διάρκεια 13 ετών και βρήκαν ότι αυτοί που κάθονταν περισσότερο είχαν 54% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακά νοσήματα.

Το «όρθιο γραφείο»
Ως αντίδραση στα πορίσματα των ερευνών υπήρξε η δημιουργία μίας νέας μόδας στην υγεία, το αποκαλούμενο «όρθιο γραφείο» το οποίο είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε ο εργαζόμενος να εκτελεί τα καθήκοντά του όρθιος μπροστά στον υπολογιστή. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι αυτή η λύση. Ο Alan Hedge από το Πανεπιστήμιο Cornell εξηγεί ότι τα όρθια γραφεία μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα: «Το να στέκεσαι όρθιος στη δουλειά είναι προβληματικό, είναι πιο κουραστικό, αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο αγγειακής νόσου καρωτίδων -εξαιτίας της επιπλέον επιβάρυνσης στο κυκλοφορικό σύστημα- αλλά και τις πιθανότητες εμφάνισης κιρσών, επομένως η όρθια στάση όλη την ημέρα είναι ανθυγιεινή».

Τι μπορούμε να κάνουμε
Ο Hedge προτείνει τη χρήση εργονομικών γραφείων που δεν υποχρεώνουν το σώμα να βρίσκεται πολλές ώρες σε στρεβλή στάση. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη να σηκωνόμαστε από την καρέκλα κάθε 20 λεπτά περίπου και να κινούμαστε: «Η έρευνα δείχνει ότι δεν χρειάζεται να κάνετε έντονη άσκηση για να δείτε τα οφέλη: το απλό περπάτημα είναι αρκετό. Γι’ αυτό φροντίστε να διαμορφώσετε μεγαλύτερη ποικιλία κινήσεων στον εργασιακό χώρο (π.χ., περπατήστε ώς τον εκτυπωτή ή τον ψύκτη νερού, συζητήστε όρθιοι με τους συναδέλφους, χρησιμοποιήστε τη σκάλα και όχι το ασανσέρ, παρκάρετε λίγο πιο μακριά και κάντε την υπόλοιπη διαδρομή με τα πόδια)».

Πηγή: Time

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v