Όπου κοντός και η μοίρα του;

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες φιλανδικής ομάδας, οι κοντοί άνθρωποι και των δύο φύλων έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις κάποια στιγμή στο μέλλον.
Όπου κοντός και η μοίρα του;
Την σχέση ύψους και καρδιακής υγείας εξέτασε μια ερευνητική ομάδα επιστημόνων από την Φιλανδία, οδηγούμενη στο συμπέρασμα πως άντρες και γυναίκες κοντύτεροι του 1.65 και 1.53 μέτρου αντίστοιχα, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Αφού ανέλυσαν στοιχεία από τρία εκατομμύρια άτομα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι κοντύτεροι ενήλικες είχαν 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακό επεισόδιο σε σχέση με τους ψηλότερους ενήλικες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κοντύτεροι άνθρωποι έχουν μικρότερα αιμοφόρα αγγεία στην καρδιά, τα οποία με την σειρά τους φράζουν ευκολότερα.

Μελετώντας 52 ξεχωριστές έρευνες, η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Tampere ανακάλυψε έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ του αναστήματος και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, αν και προς το παρόν δεν κατέστη σαφές το γιατί ακριβώς αυτά τα δύο συνδέονται μεταξύ τους. Μάλιστα, η ίδια η επικεφαλής της έρευνας Dr. Tuula Paajanen, εμφανίζεται καθησυχαστική.

«Το ύψος είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Από την στιγμή που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν το ύψος τους, μπορούν να ελέγξουν το βάρος τους και τις καθημερινές τους κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και το ποτό», αναφέρει συγκεκριμένα η Paajanen και συμπληρώνει: «Σε αντίθεση, το μέσο ύψος των πληθυσμών αυξάνεται σταθερά με την πάροδο των χρόνων, γεγονός που πιθανώς να έχει ευεργετικές επιδράσεις σε θανάτους από καρδιακές παθήσεις».

Ο καθηγητής Jaakko Tuomilehto, γιατρός δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνσκι, λέει ότι οι κοντύτεροι ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν από την συγκεκριμένη έρευνα και να προσέξουν ακόμα περισσότερο την καρδιακή τους υγεία. «Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πού κατατάσσεται το ύψος μας, αν λοιπόν ανήκουμε στις χαμηλότερες τιμές θα πρέπει να εξετάσουμε πιο σοβαρά τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου», λέει.

Από την άλλη πλευρά όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Tuomilehto, ούτε οι ψηλοί ενήλικες πρέπει να θεωρούν ότι είναι πλήρως προστατευμένοι και θα πρέπει να προσέχουν την καρδιακή τους υγεία όσο και οι κοντύτεροι.

Πηγή: BBC News
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v